Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Faithless houdt van vijandig publiek

Shownieuws

Faithless-voorman Maxi Jazz verbeeldt zich graag dat het publiek hem haat. Hij gelooft dat hij 'intenser' presteert als hij wordt uitgedaagd door het publiek.

Maxi Jazz, de rapper van de Britse danceformatie Faithless, verbeeldt zich graag dat het publiek hem haat. Hij gelooft dat hij 'intenser' presteert op het podium als hij wordt uitgedaagd door het publiek. "Je hoort het in je stem en je voelt het in je bewegingen", vertelt hij aan Novum Nieuws.

De behoefte aan vijandig publiek deed de zanger jaren geleden op in Finland tijdens het Provinssirockfestival. "We speelden daar tussen alleen maar heavy metalbands. En er stonden een paar jongens voor het podium die 'Faithless is waardeloos' schreeuwden. Dat maakte me zo boos. Dus ik heb tegen de band gezegd dat we ze kapot zouden spelen", vertelt hij. "We hebben zo hard gespeeld, geen glimlach op ons gezicht. We hebben echt geramd. Toen besefte ik dat het werkt als je opgeladen bent."

Maxi, die 49 jaar geleden werd geboren als Maxwell Fraser, heeft kortom uitdaging nodig om goed te presteren. "Als je wordt uitgedaagd, geef je altijd meer", denkt hij. "Als het je gemakkelijk wordt gemaakt, doe je alleen maar wat er van je verwacht wordt. " Ook tussen de bandleden onderling werkt het zo. "We hebben vaak hoogoplopende ruzies", vertelt Maxi over zijn bandleden producer Rollo en dj Sister Bliss. "Maar alleen als het over muziek gaat. We hebben allemaal een andere muzikale achtergrond dus we benaderen een nummer anders, maar uiteindelijk komen we altijd weer tot overeenstemming."

Toch is de artiest bijna nooit tevreden over de muziek van Faithless, dat in november zijn vijfde studioalbum 'To all new arrivals' uitbracht. "Ik heb bijna nooit dat ik iets dat ik heb gemaakt geweldig vind. Het duurt soms drie tot vier jaar voordat ik er naar kan luisteren", vertelt hij. "Als ik luister naar een nummer dat ik heb gemaakt, of waar ik bij betrokken ben geweest, heb ik de neiging op alles te letten wat er juist niet in zit. Ik hoor de dingen die te zacht zijn, of te hard, of op het verkeerde moment worden ingezet. Het duurt een paar jaar voor ik kan zeggen of iets goed is."

De rapper vertelt dat Faithless zijn muziek ook zo probeert op te bouwen dat er zelfs na jaren nog iets nieuws aan te ontdekken valt. "We bouwen onze nummers laagje voor laagje. Met kleine geluidjes en beats vullen we het op", legt hij uit. Uiteindelijk hoopt elke artiest volgens hem uiteindelijk het nummer te maken dat eeuwig gewaardeerd wordt. "Je wil een liedje maken dat mensen over twintig jaar nog zingen. Over duizend jaar zelfs. Niemand schrijft achtergrondmuziek. Niemand wil dat zijn nummer alleen in liften en winkels wordt gespeeld."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen