Kies je favoriete radiostation

Dossiers

EO wil niet preken in seksprogramma

Shownieuws

'40 dagen zonder seks' klinkt als een nieuw programma van jongerenzender BNN. Maar het is de Evangelische Omroep die met dit nieuwe format de aandacht zoekt.

'40 dagen zonder seks' klinkt als een nieuw programma van jongerenzender BNN. Maar het is de Evangelische Omroep die met dit nieuwe format de aandacht zoekt. In de realityshow moeten jongeren met een actief seksleven proberen veertig dagen een kuis leven te leiden. "We willen geen seksuele onthouding prediken", vertelt presentator Arie Boomsma.

De christelijke omroep wil vooral jongeren laten nadenken over de waarde van seks. "Seks wordt tegenwoordig te makkelijk gebruikt", stelt Boomsma. "Sommige meisjes doen het al voor een Breezer. We willen laten zien dat seks zoveel mooier kan zijn, als je elkaar eerst goed leert kennen."

Het veroordelen van seks voor het huwelijk is niet meer van deze tijd, legt het 33-jarige voormalige fotomodel uit. "Daar laat de EO zich niet over uit", zegt hij. "Natuurlijk is het mooi als het lukt met één partner, maar we willen uitdragen dat seks mooi en lekker is."

De programmamakers hebben daarom bewust gekozen voor deelnemers met een 'gezond seksleven', zoals Boomsma het omschrijft. "We volgen de jongeren en hun vriendengroep", vertelt hij. "Ik ben vooral benieuwd naar hoe dit hun leven beïnvloed. Kleedt een meisje zich anders bij het uitgaan, als ze weet dat ze geen seks gaat hebben? Behandelt een jongens meisjes anders als hij niet uit is op seks?"

Dat de EO met het programma een controversiële zet doet, realiseert ook Boomsma zich. "Natuurlijk zal er een deel van de achterban zijn dat dit niet kan waarderen", erkent hij. "Dit is heel spannend voor de EO. De omroep heeft nog nooit seks op zo'n manier ter sprake gebracht."

Zelf heeft de presentator, die sinds tien jaar een vaste relatie heeft, nooit de voorkeur gegeven aan one night stands. "Ook voordat ik het christendom ontdekte, zag ik seks als een geschenk dat ik aan iemand kan geven", legt hij uit. "Ik wilde altijd iemand eerst leren kennen, voordat er sprake kon zijn van seks."

'40 dagen zonder seks' is vanaf november te zien bij de EO. De realityshow zal worden uitgezonden op Nederland 3.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen