Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bløf voelt aan of een nummer een hit wordt

Shownieuws

Bløf voelt aan of iets een hit wordt. Zeventien keer kwam een titel van de Zeeuwse band terecht op de populaire verzamel-cd Hitzone.

Negen van de tien keer voelt Bløf aan of een nummer een hit wordt. En terecht. Maar liefst zeventien keer, vaker dan welke artiest of band dan ook, kwam een titel van de Zeeuwse band terecht op de populaire verzamel-cd Hitzone. Deze week kwam deel veertig van de verzamelaar uit, met daarop wederom een nummer van 'hofleverancier' Bløf: 'Regen'.

Maar wat is het geheim van een hit van Bløf? Zanger Paskal Jakobsen heeft er geen direct antwoord op. "We schrijven nooit een nummer met het idee dat het een hit moet worden, maar er zijn momenten dat je het zeker weet, zoals bij 'Harder dan ik hebben kan'." Drummer Norman Bonink beaamt dat. "Soms kijken we elkaar aan omdat we gewoon weten dat iets potentie heeft. "

Bløf is dus eigenlijk heel verwend, zo concluderen de bandleden. Omdat ze door hun hits een gevestigde band zijn geworden, zoals dat heet. "In feite kunnen wij het ons permitteren om met een album te komen dat het minder goed doet dan de voorgaande. Daar zijn we ook niet bang voor omdat we een enorm trouwe fanbase hebben", zegt toetsenist Bas Kennis. Uiteraard geeft band de voorkeur aan een hoge positie in de hitlijsten. "Met deze super-de-luxe positie schep je toch verwachtingen."

Toch staat Bløf niet achter elke hit die ze hebben gescoord. De meezingklassieker 'Wat zou je doen', waar het publiek in 1998 wel pap van lustte, speelt de band liever niet meer. "We hebben hem nog twee keer gespeeld omdat we er echt niet onderuit konden", zegt Jakobsen. "Toen waren we dronken", lacht Kennis. Reden om het nummer niet meer te spelen is dat het niet past in de 'hoek' waar Bløf wil zitten. "Het is toch, met alle respect, in het genre van café Bolle Jan, waar ik zelf overigens met plezier kom om dronken te worden", verklaart Jakobsen.

Toch heeft 'Wat zou je doen' de band ook veel goeds opgeleverd, wil Kennis nog kwijt. "Het was wel de single die er voor zorgde dat we geen eendagsvlieg meer waren na 'Liefs uit Londen'."

Bløf heeft een dubbel gevoel bij al die grijsgedraaide hits, maar weet wel: een liedje spelen waarbij al het publiek meezingt is één van de mooiste dingen die er zijn. "Tijdens onze theatertour hebben we concessieloos gespeeld, wij dachten dat dat paste in zo'n verstilde setting. Maar van de week stonden we op een festival en konden er wel tien hits vanaf. Dan is het toch wel weer héél erg leuk."

De komende tijd is Bløf te zien in Groningen, Alkmaar en Apeldoorn en op 9 juni in het Philips Stadion in Eindhoven, hun eerste echte stadionconcert. Op 30 juni is het eigen festival van Bløf, Concert at SEA. Daar treden verder Trijntje Oosterhuis, Van Velzen en De Dijk op. Uiteraard wordt het festival afgesloten door de band zelf.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen