Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dan Brown wint ook hoger beroep over plagiaat

Shownieuws

Dan Brown is in hoger beroep vrijgesproken van het plegen van plagiaat voor 'The Da Vinci Code'. Twee schrijvers beweerden dat Brown hun ideeën heeft gestolen.

Dan Brown wint ook hoger beroep over plagiaat

(Novum/AP) - Dan Brown heeft geen plagiaat gepleegd in zijn roman 'The Da Vinci Code'. Dat heeft een Britse rechter woensdag bepaald. De Amerikaanse auteur moest zich in hoger beroep verdedigen tegen beschuldigingen van de Britse schrijvers Richard Leigh en Michael Baigent. Zij beweerden dat Brown voor zijn succesroman hun ideeën had gestolen.

Zowel in hun boek 'Holy blood, holy grail' uit 1982 en in 'The Da Vinci Code' speelt de theorie dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena een centrale rol. Baigent zei eerder in de rechtszaal dat Brown 'de hele architectuur' van het onderzoek voor het boek heeft gestolen. Volgens hem zijn er 'zeer specifieke' gelijkenissen in de boeken te vinden, maar hij gaf ook toe dat er veel verschillen zijn.

Brown heeft toegegeven dat hij 'Holy blood, holy grail' heeft gelezen, net als tientallen andere boeken en honderden documenten. Het boek van de Britse auteurs zou geen cruciaal ingrediënt zijn geweest voor 'The Da Vinci Code'. Vorig jaar werd Brown al vrijgesproken in de zaak, maar Leigh en Baigent gingen tegen die uitspraak in hoger beroep. Ze moeten nu opdraaien voor een slordige vierenhalf miljoen euro aan juridische kosten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen