Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Slaapproblemen teisteren bandleider The Shins

Shownieuws

Fans die donderdag naar het concert van The Shins in Paradiso gaan kunnen wel eens laat thuiskomen. Bandleider James Mercer heeft last van grote slaapproblemen.

Fans die donderdagavond naar het concert van The Shins gaan in de Amsterdamse poptempel Paradiso zouden wel eens laat thuis kunnen komen. Bandleider James Russel Mercer heeft last van grote slaapproblemen en is daarom diep in de nacht het meest actief. Het derde Shins-album 'Wincing the night away' werd zelfs grotendeels 's nachts geschreven en opgenomen.

The Shins is met het in januari verschenen 'Wincing the night away' langzaam aan het doorbreken. De indieband uit het Amerikaanse Albuquerque timmerde de laatste jaren al aan de weg doordat de muziek van The Shins regelmatig werd gebruikt in tv-series als 'Buffy the vampire slayer' en 'Scrubs'. 'Wincing the night away' verkocht in de Verenigde Staten in één week honderdduizend exemplaren. In Nederland doet de single 'Phantom Limb' het goed op de radio.

Mercer is blij dat zijn muziek stap voor stap een breed publiek aanspreekt, vooral omdat hij er zo veel van zijn eigen persoonlijkheid in stopt. Toch voelt hij daar zich soms ook wel wat ongemakkelijk bij. "Ik verwerk in de teksten heel veel metaforen, zodat niemand echt precies begrijpt waar de nummers over gaan", stelt hij. "Het mooie daarvan is dat de aanleiding om de teksten te schrijven aan iedereen voorbijgaat, maar dat ik het gevoel toch kan overbrengen. Ik wil ook niet vertellen waar al mijn teksten over gaan. Dat zou het idee dat de luisteraar heeft trouwens alleen maar verpesten."

Wat Mercer wel kwijt wil is dat 'Wincing the night away' over zijn slaapproblemen gaat. "Door mijn drukke leven, stress en weet ik wat nog meer kan ik 's nachts heel moeilijk in slaap komen. Ik probeer het wel, maar het lukt vaak niet. Als ik in bed lig denk ik aan de stomme dingen die ik overdag heb gedaan of gezegd. Rond vier uur ga ik er dan maar uit en schrijf een nummer of ga songs opnemen."

Hoewel Mercer niet al te diep wil ingaan op de oorzaak van zijn slaapprobleem laat hij doorschemeren dat het leven als popmuzikant moeilijk te combineren is met zijn privéleven. "Vooral de laatste twee jaar voel ik me in het normale leven nogal dom. Het is lastig om relaties te onderhouden als je zo vaak van huis bent omdat je op tournee gaat. Als je weer eens een feestje bezoekt, hoor je opeens allemaal grappen die je niet begrijpt omdat je er niet bij was toen ze werden verzonnen. Als je na een halfjaar weer eens op een feestje komt, is het nóg erger. En zo word je langzaam van een goede vriend een kennis. Het schrijven van liedjes is voor mij uitgegroeid tot een manier om mijn leven te ordenen. Om er structuur en logica in aan te brengen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen