Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Birgit Schuurman kiest voor intelligente musical

Shownieuws

Birgit Schuurman kiest met 'The last 5 years' voor een intelligente musical. Aanbiedingen voor populaire producties als 'Grease' en 'Fame' sloeg zij af.

Birgit Schuurman kiest met 'The last 5 years' voor een intelligente musical. Aanbiedingen voor meer populaire producties sloeg zij af. "Ik ben gevraagd voor audities van 'Grease' en 'Fame'", vertelt ze. "Maar dat leek me niet uitdagend genoeg. Van zo'n rol zou ik niet blij zijn geworden."

In 'The last 5 years' speelt de 29-jarige zangeres een actrice van wie de carrière maar niet van de grond komt. Haar schrijvende vriend, gespeeld door Ara Halici, is een rijzende ster. "Het unieke van de voorstelling is dat we beiden onze relatie bezingen, maar in tegengestelde richting", legt Birgit uit. "Hij vertelt het verhaal chronologisch, en ik begin aan het einde van de relatie."

De voorstelling, die vanaf vrijdag door het land toert, is dan ook zeker niet te vergelijken met haar musicaldebuut 'De Jantjes'. "Dit is meer experimenteel muziektheater", zegt Birgit, "alhoewel er nauwelijks wordt gesproken. De muziek is heel klassiek, maar de tekst is bijna spreektaal. Bij een auditie zing ik bijvoorbeeld heel hard 'kut, kut'."

Die hang naar het experiment heeft de zangeres en actrice al sinds het begin van haar carrière. Afgelopen seizoen was zij, samen met Cas Jansen en Jelka van Houten, te zien in het controversiële theaterstuk 'Sexual Perversity'. Door het aanhoudende succes is besloten vanaf september nog dertig voorstellingen te geven.

Twee studioalbums liggen er van Birgit in de winkel. 'Few like me' en 'Sticky tales' warden goed ontvangen, maar overweldigend succes bleef uit. Binnenkort probeert de brunette het in Amerika. Op 8 mei verschijnt in de Verenigde Staten het album 'True stories I made up', dat naast oude nummers een aantal nieuwe tracks bevat. Veel wil ze er nog niet over kwijt. "Maar ik kan al verklappen dat die nieuwe nummers ballads zijn", vertelt ze. "Ik wil in Amerika een iets andere weg inslaan dan in Nederland."

Carrière en privéleven, voor Birgit is het niet het een of het ander. Al geruime tijd is zij gelukkig met partner Arne Toonen. Een huwelijk ziet de zangeres, die eerder getrouwd was met regisseur Kaja Wolffers, nog niet zitten. "We zijn zielsgelukkig met elkaar", jubelt zij. "Daar hebben we geen ceremonie voor nodig. Zijn naam staat al met inkt in mijn huid gegrift."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen