Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marcel Musters verzamelt 'Turkse' meezingers

Shownieuws

"Is het ramadan, jammer dan", zingt Marcel Musters, die de Turkse Ergün tot leven wekt in de show 'Mug Inn'. Zijn meezingers staan op 'Het is nu! Alle 10 goed'.

Honderden calorieën werkt de Turkse Ergün naar binnen. In de videoclip van het nummer 'DikDik' worden spekken, pudding, ijs en taart bij de goedlachse cafébaas naar binnen geduwd. "Is het ramadan, jammer dan", zingt acteur Marcel Musters, die Ergün tot leven wekt in de theatershow 'Mug Inn'. Tien van zijn meezingers zijn verzameld op het album 'Het is nu! Alle 10 goed'.

'DikDik' is een cover van het nummer 'Simarik', waarmee de Turkse popster Tarkan eind jaren negentig ook in Nederland de hitlijsten bestormde. "Het refrein klonk mij in de oren als 'dik, dik'", verklaart Musters, die één van de oprichters is van het Amsterdamse gezelschap Mugmetdegoudentand. "Maar het gaat ons niet alleen om een leuk typetje", stelt hij. "We willen door middel van Ergün een maatschappelijke discussie voeren."

De gezette cafébaas maakt deel uit van een groep van vier personages, die samenkomen in het buurtcafé Mug Inn. Een alleenstaande moeder, een eigenzinnige homo en een notoire stamgast hangen aan de bar bij Ergün. "We wilden allemaal verschillende meningen tegenover elkaar zetten", legt Musters uit.

Door middel van humor hoopt het theatercollectief problemen in de samenleving bespreekbaar te maken. "Als je mensen kunt laten lachen, staan ze voor veel meer open", vertelt de 47-jarige theatermaker. "Zo hebben verschillende Turkse sites de videoclip geplaatst, en tot nu toe is er alleen maar positief gereageerd. Turken hebben echt wel humor."

Zijn inspiratie voor de rol deed Musters op in zijn vriendenkring. "Een Turkse vriend hielp me bij het bedenken van de naam. Verder heb ik veel Turkse programma's gekeken op lokale Amsterdamse televisiezenders."

Zelf staat de acteur, die te zien was in tv-series als 'Vuurzee' en 'Oud geld', ambivalent tegenover multiculturele problemen. "Ik snap best wat politici als Wilders zeggen, maar ik sta er niet achter", zegt hij stellig. "Aan de andere kant weet ik hoe moslims denken over homoseksualiteit. Als homo kan dat best beangstigend zijn."

De theatershow 'Mug Inn', die de komende maanden door het land toert, wordt momenteel bewerkt tot televisieserie, onder de naam Café Mondial. Het Amsterdamse gezelschap, dat eerder de veelgeprezen series 'Hertenkamp' en 'TV7' op de buis bracht, doet dit opnieuw in opdracht van de VPRO.

Bang dat Ergün verwordt tot een typetje à la Tante Es of Ab de Inburgerman is Musters niet. "We doen er alles aan om niet in stereotypen te vervallen", benadrukt hij. "Hertenkamp was zo onconventioneel, dat mensen in het begin niet eens begrepen wat we probeerden te doen. Vanuit de karakters proberen we op een andere, frisse manier naar maatschappelijke problemen te kijken. Zoals we het in onze voorstelling verwoorden: wat voor de één een vrijheidsstrijder is, is voor de ander een terrorist."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen