Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Muziek van Beatles niet in iTunes Music Store

Shownieuws

Apple mag muziek van platenmaatschappij EMI verkopen zonder kopieerbeperkingen. De catalogus van The Beatles valt buiten de deal.

(Novum/AP) - Apple mag via zijn online iTunes Music Store muziek van platenmaatschappij EMI verkopen zonder kopieerbeperkingen, zo heeft EMI maandag bekendgemaakt. De catalogus van The Beatles valt echter buiten de deal. EMI-chef Eric Nicoli zei dat daar nog 'aan wordt gewerkt'. EMI geeft onder meer songs uit van de Rolling Stones, Norah Jones en Coldplay.

Consumenten zijn voor de DRM-vrije singles en albums niet duurder uit, maar de producten worden ook in een hogere kwaliteit aangeboden waar wel meer voor moet worden betaald.

Apple-directeur Steve Jobs riep de vier grote platenmaatschappijen in de wereld eerder dit jaar al op hun muziek zonder DRM aan te bieden. De kopieerbeveiliging is vaak te omzeilen en maakt het voor consumenten alleen maar lastig om hun aankopen op verschillende manieren te gebruiken. Jobs noemde het raar dat platenmaatschappijen negentig procent van hun muziek zonder DRM op compact disc verkopen, maar het resterende percentage dat online wordt verkocht wel voorzien van kopieerbeperkingen.

EMI brengt de muziek van The Beatles sinds de jaren zestig aan de man. De rechten berusten bij het door The Beatles opgerichte Apple Corps, dat tot dusver geweigerd heeft de muziek van de Fab Four beschikbaar te stellen voor online-verkoop. Vele jaren sleepte er ook een juridisch geschil tussen Apple Corps en Apple, de computerfabrikant.

In februari werden de twee maatschappijen het echter eens over het gebruik van de naam en het appel-beeldmerk, waarmee volgens velen een akkoord voor de online-verkoop van de muziek van The Beatles binnen handbereik kwam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen