Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazzmuzikant Tony Scott overleden

Shownieuws

Jazzmuzikant Tony Scott, die als klarinettist en saxofonist werkte met grootheden als Billie Holiday en Charlie Parker, is overleden in zijn woonplaats Rome.

(Novum/AP) - Jazzmuzikant Tony Scott, die als klarinettist en saxofonist werkte met grootheden als Billie Holiday en Charlie Parker, is overleden in zijn woonplaats Rome. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend. Scott is 85 jaar geworden.

Naast Holiday en Parker werkte Scott ook met andere beroemde jazzmuzikanten samen, onder wie Dizzy Gillespie en Duke Ellington. Ook speelde hij met zangeres Sarah Vaughan en zanger Harry Belafonte.

Anthony Joseph Sciacca, zoals Scott voluit heet, werd geboren in Morristown, in de Amerikaanse staat New Jersey. Zijn familie was van Italiaanse afkomt. Vanaf de late jaren vijftig reisde hij als muzikant de hele wereld over en werd een van de eerste jazzmuzikanten die het genre met andere invloeden vermengde. Uiteindelijk vestigde hij zich in Rome, waar hij een belangrijke rol speelde in de jazzscene.

Behalve voor muziek, had Scott een passie voor fotografie. Hij documenteerde het leven van verschillende jazzgrootheden in een serie foto's, die in de jaren tachtig werden tentoongesteld in Frankrijk. Ook schreef hij de autobiografie 'Bird, lady and me', als eerbetoon aan Parker en Holiday.

Op zijn website schreef Scott ooit dat hij liever jazzmuzikant was, dan rijk en beroemd. Hij had een ster kunnen worden, maar liet die kans aan zich voorbijgaan. "Daar heb ik nooit spijt van gehad", schreef hij.

Scott wordt zaterdag begraven in Rome. Hij was getrouwd, maar details over zijn naasten zijn niet bekend.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen