Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Spider-Man 3' draait eerst in China

Shownieuws

'Spider-Man 3' is niet het eerst in de VS te zien, maar in China. Zo wil filmstudio Columbia voorkomen dat er op voorhand illegale kopieën worden verspreid.

'Spider-Man 3' is niet het eerst in de Verenigde Staten te zien, maar in China. Op die manier wil filmstudio Columbia voorkomen dat er op voorhand illegale kopieën van de film worden verspreid, met als gevolg dat minder mensen een bioscoopkaartje kopen. Dat meldt filmvakblad Hollywood Reporter.

Van alle dvd's die in China worden verkocht, is naar schatting 93 procent illegaal. Ze worden doorgaans op straat verkocht voor het luttele bedrag van één dollar. Door deze piraterij zou Columbia in 2005 255 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen, terwijl de Chinese filmindustrie 2,5 miljard dollar aan opbrengsten aan zijn neus voorbij zag gaan.

Een woordvoerder van de Chinese filmbond ziet de releasedatum van een kaskraker als 'Spider-Man 3' als het bewijs dat China een belangrijker rol speelt in Hollywood. Steeds meer films gaan op dezelfde dag in Amerika als in China in première. Andere landen, waaronder Nederland, moeten soms maanden langer wachten voor een film gaat draaien.

'Spider-Man 3', met Tobey Maguire en Kirsten Dunst in de hoofdrollen, komt op 3 mei uit. Een dag later is de film dan te zien in de Amerikaanse bioscopen. In China mogen jaarlijks veertig buitenlandse films worden vertoond.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen