Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Israëlisch lied mag op Songfestival

Shownieuws

De Israëlische inzending voor het Eurovisie Songfestival mag meedoen aan de zangwedstrijd. Het nummer 'Push the button' werd eerder bekritiseerd.

De Israëlische inzending voor het Eurovisie Songfestival mag meedoen aan de zangwedstrijd. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Het nummer 'Push the button' van de band Teapacks werd eerder door de organisatoren bekritiseerd om de vermeende politieke lading. Daarbij werd over mogelijke uitsluiting gesproken.

Alle 42 ingezonden liedjes krijgen de kans om er op 12 mei, wanneer de finale in Helsinki plaatsvindt, met de trofee vandoor te gaan. Een specifieke toelichting over de kwestie met het Israëlische nummer werd niet gegeven.

'Push the button' wordt alom opgevat als hevige kritiek op het atoomprogramma en de president van Iran. Teksten als 'demonisch' en 'krankzinnige leiders' zouden een sneer zijn naar Mahmoud Ahmadinejad. De zin "Hij zal ons allemaal de lucht in blazen" zou slaan op het ontwikkelen van nucleaire wapens in het land. Volgens de Israelische band zijn deze veronderstellingen ongegrond.

De finale van het Europese festival wordt geopend door de Finse winnaar van vorig jaar, de rockband Lordi. De gemaskerde shockrockers kregen toen met 'Hard rock hallelujah' de meeste stemmen. Edsilia Rombley, die Nederland vertegenwoordigt met 'On top of the world', zingt als tiende tijdens de halve finale op 10 mei.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen