Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zangeres Fergie leeft 'la vida loca'

Shownieuws

Zangeres Fergie heeft een bewogen leven achter de rug. Zelf noemt ze het 'mi vida loca'. Op haar nieuwe album 'The Dutchess' bezingt ze haar ervaringen.

Zangeres Fergie heeft een bewogen leven achter de rug. Zelf noemt ze het 'mi vida loca', letterlijk 'mijn krankzinnige leven' in het Spaans. "Het staat voor alles wat ik heb meegemaakt", vertelt Fergie aan Novum Nieuws. "De dingen die moeilijk waren, maar waar ik uiteindelijk ook veel waarde aan hecht. Zonder al die ervaring had ik nooit de teksten kunnen schrijven die nu op mijn album staan." Ze is daarom blij met de achtbaan waarin ze regelmatig leek te zitten. "Mijn leven was vaak een gekkenhuis, maar ik ben er wel sterker van geworden."

Op het bewuste album, 'The Dutchess', laat Fergie werkelijk alles over zichzelf los: ze zingt over haar drugsgebruik, geeft af op bloggers op internet die geen goed woord voor haar overhebben en bezingt hoe klungelig ze kan zijn als ze verliefd is. "Ik ben niet in een hokje te plaatsen en daardoor te lang onbegrepen geweest. Dat moest maar eens afgelopen zijn", verklaart ze haar openheid. "Als iemand iets over me wil weten, dan kunnen ze nu lekker naar mijn album luisteren."

En zo geschiedde. 'The Dutchess' stond in de Verenigde Staten al bovenaan de albumlijsten en de derde single 'Glamorous' staat momenteel op één in de Amerikaanse singlelijst.

En dat terwijl het Amerikaanse kindsterretje Stacey Ferguson, zoals Fergie eigenlijk heet, pakweg vijf jaar geleden nog werkloos was en nauwelijks was bekomen van een verslaving aan crystal meth. Ze droomde van een carrière als soloartiest, maar het lot besliste anders. Fergie werd niet groot in haar eentje, maar als zangeres van hiphopformatie The Black Eyed Peas. De groep had al wat undergroundsuccesjes geboekt, maar brak pas echt door toen zij erbijkwam en zich liet gelden in nummers als 'Where is the love' en 'Don't phunk with my heart'.

Toch bleef er bij Fergie iets kriebelen. "Ik was altijd onderdeel van een groter geheel, kon nooit iets persoonlijk maken. Niet in de muziek en ook niet op het podium. Terwijl ik die behoefte wel had." Met 'The Dutchess' is het dan toch zover gekomen dat ze haar eigen ding kan doen. En het bevalt goed. "Er zijn natuurlijk honderd dingen die ik van de jongens van The Peas mis. Met hen erbij hoefde ik me minder druk te maken en was ik niet in mijn eentje verantwoordelijk voor het falen of slagen van een project. Maar nu ik alleen optreed, kan ik eindelijk op een persoonlijke manier met mijn publiek omgaan, zonder anderen daarbij op de tenen te trappen. Nu ben ik de verteller."

Natuurlijk zijn er ook dingen waar Fegie als solozangeres ineens van wakker ligt. Zoals de choreografie tijdens optredens. "Met The Black Eyed Peas renden we gewoon een beetje over het podium, daar zat niet bepaald een idee achter. Ik was een echte wildebras, echt één van de jongens." Nu heeft Fergie vier dansers, die ze liefkozend haar chulo's en chula's noemt. "Ik ben af en toe vreselijk slecht, maar doe mijn best", lacht ze. "Het is ergste is nog dat ik nu ook met hoge hakken op het podium sta. Dat had ik al helemaal nooit eerder gedaan. Maar ik wil dat mensen zien dat er ook een echt meisjesmeisje in mij schuilt."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen