Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Anny Schilder doet boekje open

Shownieuws

Anny Schilder, die acht jaar bij BZN zong, heeft haar tumultueuze leven toevertrouwd aan het papier. In 'Anny en ik' beschrijft zij hoe het is gegaan.

Anny Schilder, die acht jaar lang het gezicht was van BZN, heeft haar tumultueuze leven toevertrouwd aan het papier. In 'Anny en ik' beschrijft de zangeres hoe het echt is gegaan, vertelt ze aan Novum Nieuws. "Er is zoveel over mij geschreven. Ik nam me al twintig jaar geleden voor eindelijk eens de waarheid te vertellen."

Nog geen tweehonderd pagina's telt de autobiografie, maar elk aspect van haar leven lijkt aan bod te komen. De snelle weg naar de roem, nadat ze als 17-jarig meisje voor de Volendamse band was gevraagd. De postnatale depressie, die haar in 1984 deed besluiten BZN vaarwel te zeggen. Haar verslaving aan slaappillen en haar desastreuze relaties met 'foute mannen', zoals ze het verwoordt.

Over de vermeende vetes tussen Schilder en de overige bandleden van BZN treedt ze niet in detail. "Ik heb in de jaren tachtig afscheid genomen van BZN en heb daar nooit een slecht woord over gezegd", vertelt ze. De aanhoudende roddels wijt zij aan de sensatiepers en de opstelling van de overige bandleden. "Die gooien in artikelen wel eens met modder", stelt ze. "Maar ik heb geen modder om mee te gooien."

Blij waren Jan Keizer, Jan Tuijp en Jack Veerman niet toen de net van een dochter bevallen Schilder het ensemble verliet. "Volgens hen moest ik nog maar een stuk of tien kinderen nemen en op de fiets naar het schooltje" zegt ze. Maar het was destijds voor de zangeres het één of het ander, verklaart ze. "Ik besloot met volle inzet voor het moederschap te gaan. Ik ben niet goed in dingen combineren."

Schrijven en zingen kan de 48-jarige Volendamse wel combineren. De autobiografie wordt vergezeld van een gelijknamige cd, met daarop vooral covers, waaronder het Abba-nummer 'The way old friends do'. Ze riep de hulp in van haar 24-jarige dochter Anja. "We begonnen dat nummer altijd spontaan te zingen als we in de problemen zaten", vertelt Anny. "Dat nummer heeft een sterke emotionele lading voor mij."

Twaalf jaar heeft de blonde zangeres de hitlijsten gelaten voor wat ze zijn. In 1995 verscheen haar vorige album, 'High noon'. De geboorte van haar nu 8-jarige zoon Juan en een moeizame relatie deden haar besluiten de opnamestudio te laten voor wat die is. "Maar ik ben altijd blijven optreden", benadrukt de zangeres. "En ik ben er nu weer helemaal klaar voor."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen