Kies je favoriete radiostation

Dossiers

3FM Serious Request 2006

3FM Serious Request 2006

De derde editie van 3FM Serious Request ging dinsdagochtend 19 december om 9 uur officieel van start op de Neude in Utrecht. Zes dagen lang zullen Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga opgesloten zitten in een glazen huis terwijl ze geld inzamelen voor de 30 miljoen landmijnen die in de hele wereld slachtoffers maken. Premier Balkenende deed de deur op slot en dat was de markering van de start van de actie.

De DJ’s mogen zondagmiddag pas het huis uit en tot die tijd zullen ze geen hap eten. In plaats daarvan krijgen ze groentesapjes die lang niet altijd goed smaken. De Neude is een plein in Utrecht middenin het centrum. De lokatie is al sinds de eerste editie het kloppende hart van 3FM Serious Request.

De deejays

3FM Serious Request 2006

De drie DJ’s die het voor 3FM dit jaar moeten doen zijn Gerard Ekdom, Giel Beelen en Sander Lantinga. Voor die eerste twee in het niet de eerste keer, want Gerard zat vorig jaar al in het glazen huis en Giel heeft voorlopig nog elke editie meegemaakt.

De drie bewoners van het huis zijn dit jaar voor het eerst door middel van een verkiezing gekozen.

De voorgaande jaren werden de deejays aangewezen.

Dit jaar mochten de luisteraars van 3FM kiezen uit een lijst met zeven personen.

Naast Gerard Ekdom, Giel Beelen en Sander Lantinga stonden ook nog Claudia de Breij, Paul Rabbering, Michiel Veenstra en Coen Swijnenberg op de lijst genomineerd.

Jan Peter Balkenende

3FM Serious Request 2006

Jan Peter Balkenende verzorgde dit jaar de opening door de deur op slot te draaien. Wij spraken met hem over de actie. "Ik vind in de eerste plaats het doel van de actie van 3FM heel erg belangrijk, namelijk het opkomen voor de slachtoffers van de landmijnen. Mensen raken hun levenlang fysiek en mentaal beschadigd, ze hebben hier hun hele leven last van."

"We moeten meer over hebben voor mensen, wereldwijd. Het is ook ontzettend goed dat deze deejays deze actie voeren en hier aandacht voor vragen.

Je zult maar een week lang zonder eten in een glazen huis zitten.

Dat vind ik bewonderenswaardig en daar heb ik ontzettend veel respect voor. Daar wilde ik graag tijd voor vrijmaken."

Lopen kreng

3FM Serious Request 2006

Claudia de Breij startte dinsdagmorgen met lopen vanuit Leuven zodat ze zondagmiddag aan kan komen in Utrecht na 211 kilomter gelopen te hebben. Otto Jan Ham van Studio Brussel gaat samen met zijn collega’s Ciska Schoeters en Bart het omgekeerde traject afleggen. Op deze foto zien ze er nog erg opgewekt uit.

De studio

3FM Serious Request 2006

Giel Beelen, die achter de knoppen verschillende journalisten staat toe te kijken.

 

Dranghekken

3FM Serious Request 2006

Zelfs al in de vroege morgen is het druk bij het Glazen Huis. De hele dag door kunnen mensen komen kijken naar de drie deejays. Sander Lantinga zei eerder in een interview met Radio.NL: "Vannacht waren er trouwens ook nog erg veel mensen voor het glazen huis. Rond vijf uur kwamen een stel mensen met een kerstpakket. Binnen mum van tijd hadden ze de fles wijn daaruit opgedronken. Dat was wel erg grappig. Voor het huis staan dranghekken en bewakers om eventuele narigheden te voorkomen."

De drie deejays Sander Lantinga, Giel Beelen en Gerard Ekdom.

Het is voor Giel Beelen, de initiatiefnemer van deze actie al de derde keer dat hij meedoet aan de Serious Request actie. Gerard Ekdom zat al één maal eerder in het huis en Sander Lantinga doet voor de eerste keer mee. Volgens Lantinga kunnen de drie het goed met elkaar vinden.

 

Gerard Ekdom

3FM Serious Request 2006

De deejays draaien ieder in ploegen vier uur achter elkaar, ook s’ nachts. Dat betekent dus dat elke deejay in totaal acht uur per dag radio maakt. Na vier dagen zonder eten en met weinig slaap was te merken dat de deejays uitgeput begonnen te raken.

Toch viel de uitputtingsslag Gerard Ekdom erg mee, de liefde van alle luisteraars vult onze magen zei hij al eerder. [SVH/Radio.NL]

Ilse de Lange

3FM Serious Request 2006

 

Veiling

3FM Serious Request 2006

 

Vrijheid

3FM Serious Request 2006

 

Hereniging

3FM Serious Request 2006

 

2.648.495 euro

3FM Serious Request 2006

 

Appeltjes

3FM Serious Request 2006

 

Publiek

3FM Serious Request 2006

 

Het einde

3FM Serious Request 2006