Kies je favoriete radiostation

Dossiers

3FM Hilversum 2005

3FM Hilversum 2005

De geschiedenis van 3FM begint in 1965. In dat jaar besloot de publieke omroep dat het tijd was voor een nieuw station met alleen maar lichte muziek. Het station heette toen nog Hilversum 3 en had als belangrijkste concurrent de zeezender Radio Veronica.

Nadat Veronica noodgedwongen moest stoppen, ging het marktaandeel van Hilversum 3 steeds meer omhoog. Al snel werd het de best beluisterde zender van Nederland. In 1979 werd de zenderkleuring ingevoerd, zodat elke publieke zender een eigen profiel kreeg. Hilversum 3 werd het station met voornamelijk popmuziek. In 1985 werden de namen van alle publieke radiostations verandert. Hilversum 3 ging daarna door het leven als Radio 3.

Midden jaren '90 werd het woordje FM toegevoegd. De jaren '90 brachten niet veel goeds voor Radio 3FM, want voor het eerst sinds hele lange tijd was de publieke popzender geen marktleider meer. Die rol ging naar het commerciële Sky Radio. In 2002 veranderde er veel. Ten eerste kwam er een nieuwe man aan het roer, Florent Luyckx. De naam veranderde ook, want het woordje Radio werd verwijderd, zodat alleen 3FM overbleef. Maar eigenlijk moest het hele imago veranderen. Het kuiken dat lange tijd het logo van 3FM was, moest verdwijnen. Ook kreeg het station de slogan ‘Serious Radio’.

De programmering ging ook op de schop. Sommige dj’s moesten vertrekken (zoals Henk Westbroek en Cobus Bosscha), anderen verlieten het station vrijwillig (zoals Rob Stenders en Ruud de Wild). Na de frequentieverdeling en het vertrek Stenders en De Wild, voorspelden velen de ondergang van 3FM. De marktaandelen daalden inderdaad, maar 3FM ging er niet aan ten onder. Inmiddels gaat het weer stukken beter met 3FM en sinds een tijdje is de stijgende lijn ook weer gevonden.

Door Joost Strootman.

Muziekredactie

3FM Hilversum 2005

In dezelfde ruimte als de internetredactie zit de muziekredactie van 3FM. Op het moment dat we binnen komen lopen, zijn Sander de Heer en Michiel Veenstra enthousiast aan het discussiëren over de te draaien platen.

3FM is één van de weinige stations waar dj’s mee kunnen praten over welke nummers ze aan de luisteraar willen laten horen. Als een dj niet een plaat van een bepaalde artiest wil draaien, dan zorgt men voor een ander (vergelijkbaar) nummer dat in het format van dat uur past.

Eén keer per week is er een vergadering over de nieuwe megahit. Alle dj’s zitten dan samen met de muziekredacteuren aan een tafel te praten over welk nummer de nieuwe megahit moet gaan worden. Ook worden er één keer per week alle nieuwe platen aangeboden.

Internet

3FM Hilversum 2005

3FM heeft een uitgebreide website en die moet natuurlijk goed onderhouden worden. De internetredactie krijgt veel content binnen van de omroepen. De ene keer komt BNN met muzieknieuws, de andere keer komt de NPS met een aankondiging van iets dat er gaat gebeuren in een NPS-programma.

 

Nieuws

3FM Hilversum 2005

Al vijf jaar heeft 3FM een eigen nieuwsbulletin. De redactie heeft eigen redacteuren en verslaggevers. Sinds kort heet het nieuws ‘3FM NOS Headlines’. Ze werken daarvoor samen met FunX. Dat station heeft de ‘FunX NOS Headlines’, maar de nieuwslezer is dezelfde als degene die te horen is op 3FM. Het nieuws wordt voorgelezen in Hilversum.

De redactie zit verspreid. Het deel dat in Rotterdam bij FunX zit, is verantwoordelijk voor de content uit de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Voor die optie is gekozen, omdat men in Rotterdam een beter zicht heeft op wat er in de vier grote steden gebeurt. Bij 3FM zit het deel van de redactie dat verantwoordelijk is voor het nationale en internationale nieuws.

De redactieruimte ziet er momenteel wat verlaten uit, maar dat komt omdat we er laat op de middag zijn, het nieuwsaanbod is ’s avonds minder groot dan overdag. De 3FM NOS Headlines zijn tot 19 uur te horen, daarna neemt het NOS Radionieuws het over.

Spreekcel

3FM Hilversum 2005

De spreekcel voor de 3FM NOS Headlines is op het eerste gezicht niet anders dan bij anderen: een klein hok waar het doodstil is. Toch is er wel wat bijzonders, want door een ruit heeft de nieuwslezer een directe doorkijk heeft naar de dj in de studio.

Bij de nieuwsbulletins op het halve uur, zit de nieuwslezer gewoon in de studio. De reden daarvoor is dat de deejay dan vaak een gesprek heeft met de nieuwslezer.

Vormgeving

3FM Hilversum 2005

De vormgeving van 3FM wordt gemaakt door VHU Europe. Maar de mensen die namens dat bedrijf aan de jingles voor 3FM werken, mogen dat doen bij 3FM achter deze computer. Volgens Florent Luyckx is deze pc het beste van het beste en in het bezit van alle technieken. In de ruimte ernaast staat nog eenzelfde soort computer, maar dan iets ouder en iets minder geavanceerd.

Op het beeldscherm zijn verschillende sporen te zien. Een medewerker van VHU is bezig met promo’s voor het onlangs horizontaliseerde weekend van 3FM. De stemmen die op de zender te horen zijn in de vormgeving, zijn Eline la Croix en Edwin Diergaarde. Op de computer worden verschillende effecten en geluidjes toegevoegd, zoals het kloppen van een hart, waardoor het geheel beter klinkt.

Regie

3FM Hilversum 2005

Bij 3FM is 24 uur per dag iemand van de regie aanwezig. Deze persoon zorgt er onder andere voor dat de reclames precies op het juiste moment worden ingestart. Daarbij moet in de gaten worden gehouden dat bij elke publieke radiozender het nieuws precies op het hele uur moet beginnen.

Ook kan de regie een noodprogramma instarten, bijvoorbeeld als de mensen in de studio onwel worden. Ook schakelt de regie over naar een extra nieuwsbulletin wanneer er iemand van het koningshuis overlijdt.

De regieruimte is als studio te gebruiken, maar dat gebeurt bijna nooit. Een uitzondering daarop vond laatst plaats, toen deejay Eline la Croix cola over het mengpaneel in de studio gooide. De programma’s na haar show moesten toen vanuit de regiekamer worden gemaakt.

Studio

3FM Hilversum 2005

Op het moment dat wij binnenkomen in de studio van 3FM, is Wouter van der Goes net klaar met zijn programma. Wouter loopt de studio uit, maar sidekick en producer Willemijn Veenhoven blijft nog zitten om het programma van de volgende dag voor te bereiden. Coen Swijnenberg komt samen met zijn producer Bart Arens de studio binnen om zijn show te doen.

In de studio zit de dj aan de rechterkant, tegenover de producer of de sidekick. 3FM maakt gebruik, net als bijna alle landelijke stations, van Dalet. Ook staat er een Voxpro voor het opnemen en monteren van gesprekken. Een ouderwetse platenspeler is ook nog aanwezig, maar gebruikt wordt die niet meer.