Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Film over Margaret Thatcher en Falklandoorlog

Shownieuws

Margaret Thatcher wordt waarschijnlijk onderwerp van een speelfilm. Pathé Productions en BBC Films willen een film over haar maken

(Novum/AP) - Margaret Thatcher wordt waarschijnlijk onderwerp van een speelfilm. Pathé Productions en BBC Films zijn van plan een film te maken over de oud-premier van Groot-Brittannië. Deze speelt tijdens de vooravond van de Falklandoorlog in 1982, waarbij de Iron Lady een grote rol speelde.

De film wordt geproduceerd door Damian Jones, die eerder verantwoordelijk was voor de films 'A Texas funeral', en 'Welcome to Sarajevo'. Wie de hoofdrol gaat spelen en wie de regie op zich neemt, is nog onbekend.

De film vertelt over Thatchers omstreden beslissing een oorlog te voeren om de Falklandeilanden, de Britse bezittingen bij Argentinië. "Ze moest keuzes maken, haar mannetje staan en het was een emotionele tijd voor haar", zegt een van de filmmakers. Thatcher had grote baat bij de oorlog. Voordat deze uitbrak, was de IJzeren Dame een impopulaire politica. De oorlog bracht hier verandering in.

De Falklandoorlog was het gevolg van de Argentijnse bezetting van de Falklandeilanden, die sinds koloniale tijd in het bezit van de Britten waren. Op 2 april 1982 bezette Argentinië de eilanden, en na de dood van 645 Argentijnen en 255 Britten, won Groot-Brittannië de strijd drie maanden later. De nu 81-jarige Thatcher regeerde van 1979 tot 1990 over het Verenigd Koninkrijk, en staat bekend om haar koele voorkomen en bij velen weinig populaire sociaal-economische beleid.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen