Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Iran veroordeelt Hollywoodfilm '300'

Shownieuws

Iran noemt de Hollywoodfilm '300' een aanval op zijn cultuur. De Iraanse beschaving zou worden beledigd en het land zal reageren op deze 'culturele agressie'.

De Iraanse autoriteiten noemen de Hollywoodfilm '300' een aanval op hun cultuur. Een regeringswoordvoerder verklaarde dinsdag dat de Iraanse beschaving met '300' wordt beledigd en zegt dat het land zal reageren op de 'culturele agressie' van de Amerikaanse filmmakers. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau Irna.

In '300', dat gebaseerd is op de strip van Frank Miller, wordt het klassieke verhaal verteld over een klein leger uit de Griekse stadstaat Sparta dat in de vijfde eeuw voor Christus een Perzische invasie weet te voorkomen. Het tegenwoordige Iran werd tot 1935 Perzië genoemd. Iran stelt echter dat geen enkele Griekse koning ooit in opstand heeft durven te komen tegen het Perzische Rijk.

Het is niet voor het eerst dat Iran protesteert tegen 'geschiedvervalsing' over het Perzische rijk in westerse films. In 2004 zorgde het epische drama 'Alexander' al voor opschudding. De film, met Colin Farrell en Angelina Jolie in de hoofdrollen, gaat over Alexander de Grote, die in de vierde eeuw voor Christus het Perzische Rijk veroverde. Ook de Grieken waren niet blij met de film, omdat regisseur Oliver Stone het personage van Alexander de Grote tot biseksueel had gemaakt.

'300' ging vorige week in de Verenigde Staten in première en was meteen een groot succes. Vanaf 22 maart draait de film in de Nederlandse bioscopen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen