Kies je favoriete radiostation

Dossiers

YouTube komt met awardshow

Shownieuws

Videowebsite YouTube komt met een eigen awardshow. Onder meer de populaire serie 'Lonelygirl15' en de videoclip 'Here it goes again' zijn genomineerd.

(Novum/AP) - Videowebsite YouTube komt met een eigen awardshow, de YouTube Video Awards. Dat hebben de makers van de site, waar gebruikers gratis videofilmpjes kunnen plaatsen en bekijken, maandag bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt in zeven categorieën: meest creatieve video, meest inspirerende video, beste serie, beste komedie, muzikant van het jaar, beste commentaar en schattigste filmpje ooit.

De genomineerden zijn door YouTube geselecteerd en in een galerie op de site geplaatst. Onder hen bevinden zich de populaire serie 'Lonelygirl15' en de videoclip 'Here it goes again' van de powerpopband OK Go, befaamd om het dansje op loopbanden.

Bezoekers van de site kunnen stemmen op hun favoriet. Zondag worden de winnaars bekendgemaakt. Zij krijgen een prominente plaats op de website en een trofee. Vooralsnog wordt het succes van een filmpje op de site bepaald door het aantal keren dat het is bekeken.

Of de awardshow een jaarlijks terugkerend element wordt, hangt af van de ontvangst van de eerste editie, laat een woordvoerder van YouTube weten. Maar het is niet uitgesloten dat de prijzenshow uitgroeit tot een groter evenement.

YouTube bestaat sinds 2005 en was vrijwel meteen een groot succes. Volgens de laatste metingen werd de site in de maand januari door 133,5 miljoen unieke bezoekers bezocht. De Nederlandse Esmée Denters (18) wist met de karaokeclipjes die ze op YouTube plaatste de interesse van twaalf Amerikaanse platenmaatschappij te wekken. Haar filmpjes zijn door 8,5 miljoen YouTubers bekeken.

Vorige week werd YouTube voor een miljard dollar aangeklaagd door het Amerikaanse mediabedrijf Viacom, dat claimt dat het op grote schaal en bewust het auteursrecht schendt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen