Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Almodóvar demonstreert tegen oorlog Irak

Shownieuws

Regisseur Pedro Almodóvar is met tienduizenden mensen de straat opgegaan tegen de oorlog in Irak. De filmmaker demonstreerde zaterdag in de straten van Madrid.

(Novum/AP) - Regisseur Pedro Almodóvar is samen met tienduizenden anderen de straat opgegaan uit protest tegen de oorlog in Irak. De Spaanse filmmaker, die momenteel furore maakt met 'Volver', demonstreerde zaterdag in de straten van Madrid, vier jaar na de inval van het land. De menigte eiste ook onder meer de sluiting van het Amerikaanse gevangenenkamp in Guantanamo Bay, op Cuba.

De 57-jarige Almodóvar vertelde in ferme taal over zijn strijd tegen de internationale oorlogsvoering. Hij sprak zich uit tegen 'de barbaarse streken die de laatste vier zijn uitgehaald in Irak'. Ook de gevangenis op Cuba moest het ontgelden. "We zijn hier voor vrede en de sluiting van Guantanamo, omdat het een schande is voor onze beschaving."

Met leuzen als 'Zeg nee tegen oorlog' marcheerde de menigte door de Spaanse hoofdstad. Volgens organisatoren waren er vierhonderdduizend mensen aanwezig, maar ooggetuigen schatten het aantal deelnemers op minder dan honderdduizend. Ook in Amerika vonden demonstraties plaats. Zo trokken in Washington tienduizenden mensen op naar het Pentagon.

Spanje kende meerdere massale demonstraties toen de invasie van Irak in 2003 plaatsvond. De voormalig minister-president José Mariá Aznar was een groot voorstander van de oorlog. Toen een jaar later José Luis Rodríguez aan de macht kwam, nam hij onmiddellijk het besluit om de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken. Madrid was kort daarvoor getroffen door aanslagen door moslimfundamentalisten.

Almodóvar geldt als de grootste Spaans filmmaker van deze tijd. Hij maakte klassiekers als 'Todo sobre mi madre' en 'Hable con ella'. Voor 'Volver', waarin Penelopé Cruz de hoofdrol speelt, won hij vele internationale awards.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen