Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De NOS weet niks van de provinciale politiek (94)

Columns

De NOS heeft met de 'NOS Provinciale Statenverkiezingen 2007' uitzending weer eens laten zien wat een in zichzelf gerichte club onze nationale publieke omroep is. De inhoud van het programma dekte namelijk de naam niet; het ging niet over de Provinciale Statenverkiezingen, maar vooral over hoe de provinciale resultaten zich zouden vertalen naar de eerste kamer – die pas op 29 mei gekozen wordt!

Laat ik mijn punt duidelijk maken aan de hand van een paar voorbeelden:

• De uitslagen werden gepresenteerd aan de hand van gemeentelijke uitslagen.

Da's makkelijk want in die brokjes komen de uitslagen binnen. Maar helaas zijn de gemeentelijke uitslagen volstrekt irrelevant voor de provinciale uitslagen. Want geen kijker kan bijhouden hoe zwaar een gemeente weegt in een provinciaal opzicht. Een enkele keer werd een link gelegd naar het totaal aantal provinciale zetels. Slecht op het einde van de avond werden op de zetelsverdelingen van enkele provincies op de (zeer slecht leesbare) scrollbalk onder in beeld genoemd. En daarbij werden de veranderingen in de provincies volstrekt genegeerd.

• Vrijwel alle politici die in de uitzending hadden een Haagse achtergrond.

En erger nog, het grootste deel van de gasten kwam uit de tweede kamer. Ik zag een enkele senator die terloops aan een tafeltje twee minuten mocht babbelen over de relevantie van de eerste kamer. Het slotdebat was zelfs met de fractieleiders van de tweede kamer! Waar waren de fractievoorzitters uit de eerste kamer? Waarom waren er geen korte debatjes met provinciale leiders?

• Er was geen enkele aandacht voor provinciale onderwerpen.

Het kan toch niet moeilijk zijn om een paar provinciale onderwerpen te vinden die het hele land aanspreken? Een paar voorbeelden uit de losse pols. In Brabant is de aanbesteding van het busvervoer een drama. Hoe hebben andere provincies dit opgelost? Maakt het uit welke politieke partijen in de Gedeputeerde Staten zitten? Het lijkt me ook dat de Randstadprovincies genoeg problemen hebben die een nationale implicatie hebben. En in contrast daarmee moeten er ook interessante onderwerpen in de noordelijke provincies gevonden kunnen worden, die juist relevant zijn voor natuurbeheer. In de grensprovincies spelen hele interessante internationale aspecten. Genoeg stof voor een prachtige provinciale onderwerpen, maar helaas.

Het was opmerkelijk hoe de NOS zich bleef verbazen over het feit dat de kiezers blijkbaar niet geïnteresseerd waren in de provinciale politiek. Nou NOS, dat is niet zo moeilijk: Jullie (en de rest van de nationale media) geven nauwelijks aandacht aan de provinciale issues. De publieke omroep verzaakt zo zijn taak als vierde macht in onze 'trias politica': de burger informeren. Blijkbaar vinden jullie Wilders met zijn twee-paspoortengedoe interessanter, makkelijker of spectaculairder dan provinciale issues. En wedden dat we de komende maanden ook vrijwel niks gaan horen omtrend de coalitieonderhandelingen in de provincies? En dat we ook nauwelijks aandacht gegeven gaat worden aan de installatie van de twaalf nieuwe Gedeputeerde Staten?

Nu valt Ferry Mingelen niks te verwijten. Die is immers chef Den Haag Vandaag, en weet waarschijnlijk al nauwelijks hoe Scheveningen eruit zit, maar hebben we in Nederland toch een enorm netwerk aan (goed bekeken en zeker beluisterde) regionale omroepen waarmee kan worden samengewerkt?

En zeg niet dat het technisch niet mogelijk is, want in Amerika wordt aan de lopende band op de nationale netwerken geschakeld tussen de nationale programma's en de lokale inbreng. Als er nieuws gebeurt buiten Washington of New York, dan bellen de nationale netwerken onmiddellijk hun lokale stations en krijgen de lokale presentatoren hun kans op een item van een paar minuten op nationale tv. Daar zijn ze immers voor!

Ik daag hierbij de NOS uit om een fatsoenlijk reactie te geven. Mijn e-mail staat er open voor, en indien gewenst zal het antwoord onge-edit als 'opinie'stuk gepubliceerd worden.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter
uit Prinsenbeek

Gerelateerde Artikelen