Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Michael Moore krijgt koekje van eigen deeg

Shownieuws

Michael Moore heeft ondervonden hoe vervelend het is als mensen je constant met een camera achterna zitten. Over hem is een film gemaakt en hij werkte niet mee.

(Novum/AP) - Michael Moore heeft zelf ondervonden hoe vervelend het is als mensen je constant met een camera op de hielen zitten. En dat terwijl Moore er eenzelfde manier van documentaires maken op nahoudt.

Over de veelbesproken documentairemaker is een film gemaakt, maar de 52-jarige Moore weigerde er aan mee te werken. De makers van de film, Debbie Melnyk en Rick Caine, zijn verbaasd over de manier waarop Moore zich opstelde. Het stel werd onder meer geweigerd bij een persconferentie van Moore en hij wilde geen interviews geven.

De première van de documentaire, die 'Manufacturing Dissent' heet, vond zaterdag plaats in Austin, in de Amerikaanse staat Texas. "Men vond de film leuk, en we zijn er tevreden over", verklaarde Melnyk. Moore heeft geen commentaar gegeven op de documentaire. "Als hij commentaar geeft, dan krijgt de film publiciteit, en dat wil Michael niet", vertelt de documentairemaakster.

In de film worden kanttekeningen geplaatst bij Moore's manier van werken. Onthuld wordt dat Moore voor zijn debuutfilm, 'Roger & me' uit 1989, sprak met General Motors-topman Roger Smith, maar dat materiaal niet in zijn film verwerkte. "Dat vond ik schokkend, omdat dit voor mij de hele basis van de film onderuit haalde", zei Melnyk.

Ondanks dat Moore zich niet erg welwillend opstelde, kijken de makers terug op een geslaagde film en zijn ze nog steeds fan van Moore. "We zijn wel een beetje teleurgesteld in hem, maar dankzij hem zijn documentaires weer populair."

Moore maakt op uitgesproken wijze documentaires over maatschappelijke onderwerpen. Zo uitte hij zijn kritiek op de Amerikaanse president George Bush in de documentaire 'Fahrenheit 9/11' waar hij in 2004 een Gouden palm voor ontving op het filmfestival in Cannes. Voor 'Bowling for Columbine', een documentaire over het wapengebruik in de Verenigde Staten, won hij in 2002 de publieksprijs op het Amsterdamse filmfestival.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen