Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Apple en Beatles eens over logo

Shownieuws

Apple Inc., de fabrikant van muziekspelers en computers, heeft een overeenkomst bereikt met het Beatles-label Apple Corps. Ze mogen beide het logo voeren.

Apple en Beatles eens over logo

(Novum/AP) - Apple Inc., de fabrikant van computers en iPod-muziekspelers, heeft een overeenkomst bereikt met het Beatles-label Apple Corps. Dat heeft de computerfabrikant maandag bekendgemaakt. Tussen de twee bedrijven liep een langdurig geschil over de merknaam en het bedrijfslogo. Beide logo's hebben de vorm van een appel.

De nieuwe regeling, die in de plaats komt van een akkoord uit 1991, geeft Apple Inc. het eigendom van alle merknamen met betrekking tot 'Apple'. Het computerbedrijf zegt Apple Corps daarbij toestemming te geven om sommige van die merknamen te blijven voeren. Beide ondernemingen draaien zelf op voor de juridische kosten die in de voorbije jaren in het conflict zijn gemaakt.

Apple-topman Steve Jobs laat weten blij te zijn dat het conflict is opgelost 'op een manier die het potentieel van verdere onenigheid in de toekomst moet wegnemen'. Topman Neil Aspinall van Apple Corps, eveneens blij, zei uit te zien 'naar vele jaren van vreedzame samenwerking'.

Apple Corps is eigendom van Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono en de nabestaanden van George Harisson. In 1991 stapte het label naar de rechter, omdat het handelsmerk door Apple Inc. zou worden aangetast. Toen werd bepaald dat de computerfabrikant het logo enkel voor doeleinden mocht gebruiken die niets met muziek hebben te maken.

Met het lanceren van de iPod in 2001 en de iTunes-muziekwinkel twee jaar later, heeft het computerbedrijf de uitspraak uit 1991 geschonden, vond Apple Corps vorig jaar. Een Britse rechter bepaalde in mei dat Apple Inc. het logo alleen gebruikt in verband met de winkel en niet met muziek.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen