Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Di-rect terug naar basis door feestbeest en pappa

Shownieuws

Tim en Spike van Di-rect zijn tegenpolen: de een is net vader geworden, de ander een feestbeest. Het leidde tot een pure nieuwe plaat. De cd komt vrijdag uit.

De een is net vader geworden, de ander noemt zichzelf een party animal. Tim en Spike van de Haagse rockband Di-rect verschillen als dag en nacht. Letterlijk soms: als Tim opstaat na een goede nacht slaap, komt Spike vaak net de kroeg uit rollen. Toch zijn ze het afgelopen jaar meer naar elkaar toegegroeid dan ooit, zeggen de zanger en gitarist. "Als er maar wederzijds respect is."

Dat respect is er, al zeggen beide jongens dit niet als iets vanzelfsprekends te zien. Dat Tim vorig jaar aankondigde te gaan trouwen en vader te worden, leidde tot onbegrip. "Toen ik dat hoorde, dacht ik: holy fuck", zegt Spike. "Ik maakte me zorgen om hoe hij dat dacht te gaan combineren met de band en of het was wat hij echt wilde. Ik heb een totaal ander leven, moet niet eens denken aan een vaste relatie. Het duurde even voor ik begreep dat dit zijn manier is om zich te ontplooien. Ik doe dat op een heel andere manier. Allebei is het oké, weet ik nu."

Tim beaamt de verschillen in karakter en levensstijl met Spike, maar ziet er vooral het voordeel van in: het houdt de boel volgens hem lekker levendig. "Er gebeurt altijd iets waardoor de band weer opleeft. En als ik op het podium sta en naar Spike kijk, heb ik het echt naar mijn zin. Ik doe bepaalde dingen niet omdat ik me kapot zou schamen. Dan zie ik het hem doen en vind ik het briljant. Af en toe spuugt hij in de lucht en probeert hij de klodder weer op te vangen. Dat is toch een extraatje voor de show."

Vorig jaar deed Di-rect mee aan het MTV-programma Road Rally, waarin de bandleden door de Verenigde Staten reden met een piepklein budget en al spelend geld moesten verdienen. "Omdat we in het busje geen plek hadden voor al onze instrumenten, werden we teruggedreven naar onze basis, waarbij Spike en ik met onze akoestische gitaren aan de slag gingen", zegt Tim. "Dat gaf zo'n vertrouwd gevoel. Zo zijn we ooit begonnen en zo moeten we ook klinken. Met dat gevoel zijn we teruggekomen naar Nederland en met dat gevoel hebben we onze nieuwe plaat gemaakt."

Een nieuwe plaat, een nieuw geluid met minder toeters en bellen, een nieuwe theatertournee en een nieuw inzicht: Di-rect zit er inmiddels weer warmpjes bij. Met de toer gaat het 'fantastisch', het nieuwe geluid is 'puur' en de nieuwe inzichten hebben voor een hechtere band dan ooit gezorgd tussen de bandleden, waar verder drummer Jamie en bassist Bas toe behoren.

Ook met hen vertonen Spike en Tim naar eigen zeggen weinig overeenkomsten. "Jamie observeert alles van een afstand. Hij lijkt vaak ongeïnteresseerd en komt dan ineens met een belachelijk scherpe opmerking", zegt Tim. "Hij is bovendien een van de grappigste mensen die ik ken en een verdomd goede muzikant. Bas is heel stabiel, echt de bemiddelaar van de groep. Tekstueel is hij erg sterk en we noemen hem de blauwhelm, omdat hij zo goed kan nuanceren."

Het nieuwe, titelloze album van Di-rect ligt vrijdag in de winkels. "Als je de meest eerlijke Di-rect wil horen die er bestaat, en als je wil weten hoe sterk een vriendschap tussen vier gasten kan zijn, moet je dit album kopen", zegt Spike.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen