Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseuse breekt lans voor blinde filmfans

Shownieuws

Bioscoopfilms moeten toegankelijker worden voor blinden en slechtzienden. Dat vindt Tamar van den Dop, de regisseuse van de aangepaste bioscoopfilm 'Blind'.

Bioscoopfilms moeten toegankelijker worden voor blinden en slechtzienden. Dat vindt Tamar van den Dop. "Dat dat nooit eerder is gedaan, vind ik verbijsterend", vertelt de regisseuse van 'Blind'. Een speciale versie van de film voor blinden en slechtzienden draait sinds kort in Utrecht.

Het poëtische drama over een blinde, verwilderde jongen is de eerste film waarvan in Nederland een aangepaste versie voor blinden en slechtzienden is uitgebracht. "Ik sprak iemand die nog nooit in de bioscoop was geweest", vertelt Van den Dop over de première, die woensdag plaatsvond. "Hij vond het geweldig."

Voor de speciale vertoningen van 'Blind' is een zogenoemde audiodescriptie opgenomen. Via een koptelefoontje luistert de bioscoopganger naar een stem, die vertelt wat er op het doek is te zien. Gezichtsuitdrukkingen, bewegingen en landschappen worden voor de slechtziende vertaald. De 36-jarige regisseuse, die eerder de korte films 'Lot' en 'Schat' maakte, heeft zelf het extra geluidsspoor ingesproken.

Dat inspreken was even wennen voor de filmmaakster. "Het leek me heel vervelend om aangekondigd te krijgen dat iemand piano gaat spelen voordat het gebeurt", zegt ze. "Maar van blinden hoorde ik dat ze dat juist heel prettig vinden. Ze kunnen zo ontspannen de film beleven." Het samenzijn is een toegevoegde factor, stelt Van den Dop. "Emoties komen veel heftiger over als je ze samen beleeft."

Voor het laten schrijven van de teksten is de regisseuse uitgeweken naar Groot-Brittannië. "Daar zit een bedrijf dat gespecialiseerd is in audiodescripties", vertelt ze. "In de Verenigde Staten en Engeland is dit al de gewoonste zaak van de wereld."

Vooralsnog kunnen blinde en slechtziende filmfans alleen terecht in de bioscoop City Movies in Utrecht, die met de benodigde apparatuur is uitgerust. Het is de bedoeling dat binnenkort meerdere bioscopen volgen. De film, waarin acteurs als Halina Reijn en Jan Decleir een rol spelen, draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen