Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cirkel is rond voor ratje Danny de Munk

Shownieuws

Danny de Munk heeft het gevoel dat de cirkel rond is nu hij opnieuw in de huid van Ciske de Rat kruipt voor de musicalversie. "Ik vind het een grote eer."

Danny de Munk heeft het gevoel dat de cirkel rond is nu hij opnieuw in de huid van Ciske de Rat kruipt voor de musicalversie over het Amsterdamse straatschoffie. "Het is nu precies 25 jaar geleden, dus het voelt als een jubileumjaar. En het is uniek dat iemand die nog leeft in zijn eigen musical staat", zei De Munk vrijdag tijdens de persconferentie van de Joop van den Ende-musical. "Voor mij is de cirkel rond. Ik vind het een grote eer en een enorme uitdaging om het verlengstuk van Ciske de Rat in te vullen."

De 37-jarige De Munk, die in de filmversie uit 1984 doorbrak met zijn rol van Ciske, speelt het gewezen schoffie nu als volwassen man. De musical vertelt dan ook niet alleen het verhaal van de jonge Ciske, maar laat ook zien hoe het hem later vergaat. De Munk vertelt dat hij nooit last heeft gehad van het 'stempel' Ciske de Rat en er ook nu niet bang voor is. Hij heeft in zijn carrière genoeg gedaan om deze rol weer te kunnen oppakken, meent hij. "Het was vervelend geweest als ik dit vijf jaar na het uitkomen van de film had aangeboden gekregen. Maar ik heb nu zoveel verschillende dingen gedaan. Ciske is daar een onderdeel van, dus ik ben niet bang dat die rol aan me blijft kleven."

Naast De Munk neemt onder anderen Mariska van Kolck een hoofdrol voor haar rekening. Zij speelt tante Jans, de vriendin van de vader van Ciske. Ze denkt dat bezoekers van de musical een bijzonder verhaal krijgen te zien. "Je volgt de belevenissen van een kind dat opgroeit. Het wordt een heel intensief, mooi en persoonlijk verhaal. En alles wat persoonlijk is, kan een mens raken."

Het belangrijkste lied uit de film is de meezinger 'Zo verdomd alleen', die ook in de musical is te horen. De castleden kunnen zich diverse momenten herinneren waar dat nummer goed bij past. "Ik voel me wel eens heel erg alleen als ik na een voorstelling onderweg ben naar huis", zegt Hugo Haenen, die in de musical de rol van meester Bruijs voor zijn rekening neemt.

Marleen van der Loo, die te zien zal zijn als zijn vrouw, heeft het nummer vroeger vaak keihard op haar kamer gezongen. "Ik zong het zo hard, dat mijn broer naar mijn kamer kwam gerend om te kijken wat er aan de hand was. En dan riep hij dat ik niet zo hard moest zingen, want dat was slecht voor mijn stem. Heerlijk vond ik dat."

Marjolein Touw, die de moeder van Ciske speelt, denkt dat er in elk mensenleven momenten zijn waar het nummer bij past. "Dat is ook het mooie van musical, dat vergroot het theatrale moment. Muziek is het mooiste wat er is, dat kan troostend zijn, stimulerend en oppeppend."

Andere hoofdrollen in de musical zijn er voor Hajo Bruijns, die Frans Vrijmoeth speelt, en Sjoerd Pleysier als Maatsuyker. Ad Knippels is te zien als Muysken. Naar de kleine Ciske wordt nog hard gezocht.

De musical 'Ciske de Rat' gaat op 5 oktober in première in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen