Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oscars belichamen multiculturele wereld

Shownieuws

Dit jaar geen Hobbits, zinkende schepen of gladiatoren bij de Oscars. Tijdens de 79e editie van de Amerikaanse Academy Awards staan intelligente films centraal.

Dit jaar geen Hobbits, zinkende schepen of gladiatoren bij de Oscars. Tijdens de 79e editie van de Academy Awards staan intelligente films centraal. Internationale films, die zaken als globalisering en cultuurverschillen aan de kaak stellen.

De genomineerden in de categorie voor beste film zijn het toonbeeld van de multiculturele cinema. Films over de Afrikaanse dictator Idi Amin ('The last king of Scotland') en de huidige Britse koningin Elizabeth II ('The Queen') gelden als belangrijke kanshebbers. Hoofdrolspelers Forest Whitaker en Helen Mirren gaan volgens experts met de awards voor beste acteur en actrice naar huis.

'Letters from Iwo Jima', die eveneens voor beste film is genomineerd, is zelfs voor een groot deel in het Japans gesproken. Het oorlogsepos van Clint Eastwood kreeg al meerdere onderscheidingen voor de wijze waarop de regisseur de Tweede Wereldoorlog bekijkt, vanuit de ogen van de Japanse strijdkrachten.

Ook in een andere Oscarfavoriet, 'Babel', spelen taal en cultuur een belangrijke rol. De film, waarin Spaans, Japans, Berbers, Arabisch, Frans en Engels worden afgewisseld, verkent de onmacht om te communiceren. De Japanse debutante Rinko Kikuchi en de Mexicaanse Adriana Barraza, beiden te zien in de film van Alejandro Iñárritu, nemen het tegen elkaar op in de categorie voor beste vrouwelijke bijrol.

Getipt als grootste kanshebber voor de Oscar voor beste film is de actiethriller 'The departed'. Ook gaat regisseur Martin Scorsese zeer waarschijnlijk met een award voor beste regie naar huis. De Hollywoodveteraan, die klassiekers maakte als 'Taxi driver' en 'Raging bull', werd in totaal zeven keer genomineerd, maar mocht nooit een gouden beeldje mee naar huis nemen.

'Little miss sunshine', over een disfunctioneel Amerikaans gezin, is de vijfde genomineerde in de belangrijkste awardcategorie. De bitterzoete komedie wist al vele jury's te verleiden. In de film wordt de Amerikaanse cultuur op de hak genomen. Alan Arkin, die een drugsverslaafde opa speelt, is genomineerd voor beste mannelijke bijrol. De 10-jarige Abigail Beslin maakt kans op de vrouwelijke equivalent van de prijs.

De Academy Awards zijn in het verleden vaak neergezet als racistisch, omdat donkere acteurs nauwelijks genomineerd werden, laat staan een Oscar wonnen. De afgelopen jaren werd het imago van het filmgala bijgesteld, doordat awards werden toegekend aan zwarte acteurs als Halle Berry, Jamie Foxx en Denzel Washington.

Dit jaar zijn vijf zwarte acteurs genomineerd. Forest Whitaker is volgens kenners de gedoodverfde winnaar van de Oscar voor beste hoofdrol. Een andere kanshebber is Will Smith, voor zijn rol in 'The pursuit of happyness'.

Eddie Murphy en Jennifer Hudson zijn genomineerd voor beste bijrollen in de musicalfilm 'Dreamgirls'. Ook zij zouden grote kans maken om met de beeldjes naar huis te gaan. Concurrentie hebben zij van Djimon Hounsou, die genomineerd is voor zijn rol in 'Blood Diamond'.

De ceremonie begint om 02.30, Nederlandse tijd, en wordt hier uitgezonden door de abonneezender Film 1.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen