Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Joop van den Ende wil musical over Hazes

Shownieuws

Joop van den Ende wil een musical maken over André Hazes. "Als ik daarover vergader, duik ik er helemaal in. Dan ga ik ook plat Amsterdams praten."

Joop van den Ende denkt na over een musical over André Hazes. Dat zegt hij zaterdag in een interview met Volkskrant Magazine. "Als ik daarover vergader, duik ik er helemaal in. Dan ga ik ook plat Amsterdams praten."

Van den Ende, ooit zelf een volksjongen, heeft een zwak voor verhalen over 'eerlijke mensen'. Zo maakte hij eerder de serie Westenwind, waarin niet een gehaaide, maar een eerlijke familie uiteindelijk zegeviert. En hij maakt een musical over Ciske de Rat, waarin een soortgelijk thema centraal staat.

Voor Van den Ende zelf duurde het lang voordat hij doorkreeg dat hij meer was dan 'die straatjongen die op een brutale manier iets voor elkaar kreeg'. Hij begon op zijn vijftiende als timmerman bij de Nederlandse Opera en besloot pas toen hij 46 was dat het tijd was de wereld te gaan veroveren. "Ik ga eindelijk Engels leren, niet meer morsen met mijn tijd, ik ga focussen, ik wil eigen kinderen, ik wil geld op de bank, ik wil onafhankelijk worden."

Nu -hij werd vrijdag 65- is Van den Ende eigenaar van Stage Entertainment, dat musicals en toneelstukken produceert die jaarlijks worden gezien door meer dan dertien miljoen mensen in negen verschillende landen. Eind 2009 opent hij zijn eigen theater in Amsterdam.

De televisiewereld heeft Van den Ende losgelaten. "Het gaat op tv helemaal nergens meer over", vindt hij. Maar als hij nog televisiebaas was, zoals jarenlang van Endemol, dan zou hij op zondagavond een talkshow programmeren met 'iemand die iets betekend heeft voor Nederland'. "En dan praten, maar echt tot het gaatje. Ik zweer je: zulke kijkdichtheden."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen