Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Chirac overhandigt Clint Eastwood onderscheiding

Shownieuws

De Franse president Jacques Chirac heeft zaterdag de Légion d'Honneur overhandigd aan Clint Eastwood. De filmmaker ontving de onderscheiding voor zijn filmwerk.

De Franse president Jacques Chirac heeft de Légion d'Honneur overhandigd aan Clint Eastwood. De acteur en regisseur ontving de staatsonderscheiding zaterdag voor zijn filmwerk. Chirac noemde de recente films van Eastwood lessen in menselijkheid, zo schrijft het Britse persbureau Reuters.

Volgens de president belichaamt de 76-jarige filmmaker het beste van Hollywood. "Jouw films zijn sterk, maar niet simplistisch en scherp, zonder sarcastisch te zijn", zei hij tijdens een ceremonie in Parijs. Chirac prees in het bijzonder de films 'Flags of our fathers' en 'Letters from Iwo Jima'.

Het tweeluik belicht zowel de Amerikaanse als de Japanse kant van de slag om het eiland Iwo Jima, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de veelbekroonde films won Eastwood begin deze maand de humanitaire filmprijs van de Motion Picture Association of America. 'Letters from Iwo Jima' maakt 25 februari bovendien kans op de Oscars voor beste film en beste regie.

De Légion d'Honneur is te vergelijken met een koninklijke onderscheiding in Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen