Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rutger Hauer wil donderjagen met film

Shownieuws

Rutger Hauer ziet film als een 'zootje bijeengeraapte pixels'. "Je kunt ermee donderjagen en het uit elkaar trekken", aldus Rutger

Rutger Hauer ziet film als een 'zootje bijeengeraapte pixels'. "Je kunt ermee donderjagen en het uit elkaar trekken", vertelt de gevierde acteur. "Het is 'the incredible lightness of being'." Hauer, die binnenkort begint met de opnamen van zijn regiedebuut, keert zich tegen de doodserieuze houding die hij bij veel filmmakers waarneemt. "Film blijft een balletje licht, een balletje lucht."

De 63-jarige Hollywoodveteraan heeft een uitgesproken mening over het filmvak. Die visie deelt hij sinds dinsdag met dertig jonge filmmakers, die zijn uitverkoren om aan zijn achtdaagse masterclass deel te nemen. In het kader van het International Film Festival Rotterdam organiseert hij samen met Hogeschool InHolland de eerste Rutger Hauer Masterclass.

Met hulp van experts uit het vak, zoals regisseur John Putch, filmproducent San Fu Maltha en acteurs als Antonie Kamerling en Micky Hoogendijk, maken de binnen- en buitenlandse talenten een aantal korte films. Hauer, die in bijna zeventig films speelde, heeft een paar simpele tips voor aspiranten. "Je moet niet te ver bij jezelf weggaan, en je moet er los mee omgaan."

De filmster, die dit jaar het oorlogsdrama 'Changing fortunes' regisseert, maant filmmakers om zichzelf niet te serieus te nemen. "Ik ben allergisch voor mensen die een soort geloofsreligie bedrijven", zegt de acteur, die te zien was in klassiekers als 'Turks fruit', 'Soldaat van Oranje' en 'Blade runner'. "Ik zie vaak een soort heiligheid in de manier waarop regisseurs hun films behandelen. Ik wil films maken met lichtheid en speelsheid."

Ondanks zijn optimistische instelling, ziet de acteur zichzelf als een realist. Succes in Hollywood is volgens hem iets dat slechts voor een enkeling is weggelegd. "Acteurs moeten niet zo dromerig zijn over dat soort zaken", vertelt hij. "Je moet een zekere realiteitszin overeind houden. De kansen om het in Hollywood te maken zijn nog kleiner dan toen ik begon."

Filmtalenten die de selectie van dit jaar niet hebben gehaald, hoeven niet te treuren. Naar verwachting komt er volgend jaar een tweede editie van de masterclass. Wie dan van de partij wil zijn, kan nu alvast gaan knutselen aan een selectiefilm. "Je moet wel een soort opleiding hebben gedaan", licht Hauer toe. "Maar het gaat er vooral om dat je 'a hell of a video' maakt. En een leuk filmpje maken is helemaal niet zo eenvoudig."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen