Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste Diamanten Film is voor 'Zwartboek'

Shownieuws

Paul Verhoeven krijgt voor 'Zwartboek' de Diamanten Film uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan Nederlandse films die meer dan één miljoen bezoekers trekken.

De oorlogsfilm 'Zwartboek' van regisseur Paul Verhoeven wordt beloond met een Diamanten Film. Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film hebben de prijs in het leven geroepen voor Nederlandse speelfilms en documentaires die meer dan een miljoen bioscoopbezoekers hebben getrokken.

'Zwartboek' ging in september vorig jaar in première en het miljoenste bioscoopkaartje werd eerder deze maand verkocht. De film met Carice van Houten in de hoofdrol is de eerste Nederlandse film die een miljoen bezoekers trok sinds de filmprijzen voor het aantal verkochte bioscoopkaartjes worden uitgereikt.

Het oorlogsdrama, over een joods meisje dat zich aansluit bij het verzet in Den Haag, wordt zowel in binnen- als buitenland geprezen. 'Zwartboek' won niet alleen drie Gouden Kalveren, maar ook een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Daarnaast was de film de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Bij de uiteindelijke selectie van de vijf genomineerden viel 'Zwartboek' echter af.

De uitreiking van de Diamanten Film vindt woensdag plaats in Rotterdam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen