Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ophef in India over racisme in Britse Big Brother

Shownieuws

Het Britse televisieprogramma Celebrity Big Brother heeft in India voor ophef gezorgd. Bollywood-filmster Shilpa Shetty is meerdere keren tot tranen toe gepest.

Ophef in India over racisme in Britse Big Brother

(Novum/AP) - Het Britse televisieprogramma Celebrity Big Brother heeft in India voor ophef gezorgd. Bollywood-filmster Shilpa Shetty is meerdere keren tot tranen toe gepest door een medebewoonster van het Big Brother-huis. Ze noemde de kookkunsten van de actrice onbetrouwbaar en maakte haar accent belachelijk.

Veel Indiase kranten meldden het voorval op hun voorpagina's en nieuwsuitzendingen lieten beelden zien van de huilende Shetty. De krant Hindustan Times constateert dat racisme 'nooit ver onder de oppervlakte' zit.

De Indian Express daarentegen stelt dat er geen reden is voor woede op zo'n grote schaal en dat het televisieprogramma het slechtste in de deelnemers naar boven brengt. Verder maande de krant het Indiase volk tot zelfreflectie en vergelijkt het blad de racistische uitlatingen in het programma met de discriminatie van lagere kasten in India.

Ook de Indiase politiek houdt zich met de zaak bezig. De Indiase minister van financiën probeerde donderdag de gemoederen te sussen. "Het gaat hier om een specifiek televisieprogramma met een apart format dat een podium biedt voor slecht gedrag op televisie", zei hij. De onderminister van buitenlandse zaken beloofde de zaak met de Britse regering op te nemen.

Bij de onafhankelijke mediatoezichthouder in Groot-Brittannië kwamen meer dan negentienduizend klachten over het programma binnen, een record. Channel Four, dat het programma uitzendt, trad dinsdag al met een verklaring naar buiten. Die luidde dat er geen sprake is geweest van racisme, maar van 'een botsing van culturen die met klasseverschillen samenhangt'.

Overigens is de kwelgeest van Shetty, televisiepersoonlijkheid Jade Goody, er zelf ook niet ongeschonden vanaf gekomen. Zij werd op haar beurt beledigd vanwege haar overgewicht en gebrek aan opleiding.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen