Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Zwartboek' op shortlist voor Oscar

Shownieuws

'Zwartboek' van Paul Verhoeven staat op een shortlist voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Dinsdag wordt bekend welke vijf films een nominatie krijgen.

'Zwartboek' van Paul Verhoeven is nog in de race voor een Oscar. De film staat op een shortlist van negen films die meedingen naar de prijs voor beste buitenlandse film. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences woensdag bekendgemaakt. Dinsdag wordt bekend welke vijf films uiteindelijk genomineerd worden voor het beeldje, dat op 25 februari wordt uitgereikt.

Naast 'Zwartboek' staat onder meer 'Volver' van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar op de lijst. Ook de inzendingen uit Algerije, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Mexico en Zwitserland dingen mee naar de prijs. De negen films zijn door de organisatie gekozen uit 61 inzendingen.

'Zwartboek', met onder anderen Carice van Houten, Halina Reijn en Thom Hoffman, ging half september in première en is inmiddels door meer dan een miljoen bioscoopbezoekers gezien. De oorlogsthriller won niet alleen drie Gouden Kalveren, maar ook een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Daarnaast is de film genomineerd voor een Britse Bafta.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen