Kies je favoriete radiostation

Dossiers

XYP probeert muziek uit in Nederland

Shownieuws

Wie Nederland verovert, kan ook de rest van de wereld aan. Daar is de Brits-Nederlandse band XYP van overtuigd. De groep wil dan ook zo ver mogelijk komen.

Wie Nederland verovert, kan ook de rest van de wereld aan. Daar is de Brits-Nederlandse sensatieband XYP van overtuigd. De groep wil dan ook zo ver mogelijk komen. "Als artiest wil je dat er heel veel mensen naar je nummers luisteren", vertelt bandlid Bart, bekend van de groep K-otic die voortkwam uit het televisieprogramma Starmaker. "En het lijkt ons fantastisch om de wereld over te reizen."

Vooralsnog richt de band zich alleen op Nederland. "Het is een goede testmarkt voor Europa", legt Bart uit. "Omdat het een klein land is, kun je dingen uitproberen." De zes bandleden, die zowel uit Nederland als uit Groot-Brittannië komen, wonen daarom ook allemaal in hetzelfde huis in Amsterdam. De Britse Craig geniet elke dag van de hoofdstad. "Ik wil hier nooit meer weg."

Naast Bart en Craig bestaat XYP uit de Britse Emma en Tesni en de Nederlandse Iris en Christon, die negende werd bij de derde editie van Idols. De band, met Gary Barlow van Take That als één van de oprichters, werd afgelopen zomer gevormd na auditierondes in Engeland en lanceerde in november zijn eerste single. De tweede single volgt over een paar weken en in april komt het eerste album uit.

De band denkt met het album te kunnen bewijzen geen kinderpopgroep te zijn, zoals Kus, Ch!pz of K3. "Ch!pz bijvoorbeeld is gewoon een heel ander soort act", vindt Bart. "Ze focussen zich heel erg op de uitvoering en het dansen. Wij zijn van een heel ander genre." Dat hun muziek nu toch vooral aanslaat bij een jonger publiek, vindt hij logisch. "Bij popmuziek begin je altijd eerst bij een jonger publiek. Maar met onze tweede en derde single doen we al meteen heel andere dingen."

Christon denkt dat de band 'authentiek' is, omdat alle bandleden hun eigen persoonlijkheid meegeven aan de muziek. "Als je ons samen zet, dan ontstaat er een bepaalde energie, een goede basis om mee te werken." En dat komt de band ten goede, denkt hij. "Anders krijg je zo'n saaie popgroep die perfecte antwoorden geeft, zich voorbeeldig gedraagt en perfecte muziek maakt."

De bandleden schrijven allemaal mee aan de nummers. "We zijn betrokken bij het hele proces", vertelt Emma. "Dat is voor ons belangrijk, omdat we er ook heel veel van leren." Het werken met songwriters die ook werken met onder anderen Christina Aguilera en James Blunt noemt Christon 'een geweldige ervaring'. "Met hen samenwerken was voor mij de grootste kick tot nu toe."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen