Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Film noir-schrijver A.I. Bezzerides (98) overleden

Shownieuws

Film noir-schrijver A.I. Bezzerides is na een kort ziekbed op 1 januari overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. De scriptschrijver is 98 jaar geworden.

(Novum/AP) - Film noir-schrijver A.I. Bezzerides is na een kort ziekbed op nieuwjaarsdag overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. Bezzerides, die bekend werd als scriptschrijver van films als 'Kiss me deadly', 'On dangerous ground' en 'Thieves' highway', is 98 jaar geworden.

De carrière van Bezzerides kwam in 1938 goed van de grond, toen zijn roman 'Long haul' verfilmd werd in het drama 'They drive by night' met George Raft en Humphrey Bogart. Bezzerides was destijds werkzaam bij een energiebedrijf in Los Angeles en kreeg tweeduizend dollar van Warner Bros voor de rechten van zijn roman.

Nadien kreeg Bezzerides een zevenjarig contract als scenarioschrijver aangeboden. "Ik weet niet of ze me uit schuldgevoel of gierigheid onderbetaalden om me in dienst te nemen", schreef hij in het voorwoord van zijn in 1997 opnieuw uitgebrachte roman 'Thieves' market'. "Wat de reden ook was, ik greep deze kans op een carrière met beide handen aan."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen