Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Sneaky' Pete Kleinow (72) overleden

Shownieuws

Steelguitar-speler 'Sneaky' Pete Kleinow, bekend geworden met de Flying Burrito Brothers, is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan Alzheimer.

(Novum/AP) - Steelguitar-speler 'Sneaky' Pete Kleinow, bekend geworden met de Flying Burrito Brothers, is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Hij leed aan Alzheimer.

Kleinow, wiens muzikantenloopbaan zes decennia omvatte, speelde eind jaren zestig een belangrijke rol in de ontwikkeling van de countryrock. Zijn spel beïnvloedde groepen als de Eagles, de Steve Miller Band en Poco.

Behalve als lid van de Flying Burrito Brothers, die hij in 1968 oprichtte met de voormalige Byrds-leden Chris Hillman en Gram Parsons, vergaarde hij ook faam als sessiemuzikant. Hij is te horen op platen van artiesten als John Lennon, Linda Ronstadt en Joni Mitchell, maar werkte ook met bijvoorbeeld de Bee Gees en Sly and the Family Stone.

In 2000 richtte hij Burrito Deluxe op, waarmee hij optrad tot er ongeveer twee jaar geleden Alzheimer bij hem werd vastgesteld. Volgende maand verschijnt er een cd van de groep waarop 'Sneaky' Pete nog meespeelt.

Behalve als muzikant was Kleinow ook actief als maker van animatiefilms, bedenker van specialeffects en regisseur van tv- en bioscoopcommercials. In 1983 won hij een Emmy Award voor zijn aandeel in de miniserie The Winds of War.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen