Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ferry van Leeuwen stapt uit schaduw van Marco

Shownieuws

Ferry van Leeuwen stapt uit de schaduw van Marco Borsato. De zanger en componist, die menig nummer voor het hitwonder schreef, werkt druk aan een solocarrière.

Ferry van Leeuwen stapt uit de schaduw van Marco Borsato. De 44-jarige zanger en componist, die menig nummer voor het hitwonder schreef, werkt druk aan een solocarrière. Zijn tweede album 'Intens' bracht hij in eigen beheer uit. "Platenlabels wilden er niet aan beginnen", verklaart hij. "Maar ik ben apetrots dat ik het in mijn eentje heb gered."

Sinds 1997 zingt Van Leeuwen in de band van Borsato. Zijn plek op de achtergrond betreurt hij niet. "Ik ambieer zijn bekendheid niet. Als ik maar genoeg plaatjes verkoop om weer een nieuwe cd te kunnen maken", zegt hij bescheiden. "Als je zo bekend bent als Marco, wordt alles wat je uitbrengt vanzelf platina. Ik moet er keihard voor werken."

Echte vrienden zijn de twee door de jaren heen niet geworden, vertelt de kale muzikant, die in 2002 een hit scoorde met 'Jij en ik', de titelsong van het televisieprogramma Memories. "We kunnen goed met elkaar opschieten, maar Marco heeft een agenda om gek van te worden", verklaart Ferry. "Hij heeft hopelijk een klein groepje goede vrienden, met wie hij soms lekker kan bomen."

Dat hij vaak met Borsato wordt vergeleken, kan Van Leeuwen niet altijd waarderen. "Het grote verschil is alleen al dat ik mijn eigen liedjes schrijf en Marco niet", zegt hij. "Ook is zijn muziek meer bombastisch, met veel strijkers." Zijn nieuwste album beschrijft de zanger zelf als 'persoonlijk, soms somber en gevoelig'.

De belangrijkste inspiratiebron tijdens het schrijven van de plaat was de zwangerschap van zijn vrouw en de geboorte van hun dochtertje Lisanne in 2004. "Toen mijn vrouw in verwachting was, barstte ik van de inspiratie", vertelt ferry. "De albumtitel is een treffende omschrijving van mijn muziek. Het is echt een gevoelsding."

Zijn plek in de band van Borsato geeft Van Leeuwen vooralsnog niet op. "Het zou stom zijn om dat nu al weg te gooien", denkt de zanger. "Maar als de kans zich voordoet, zal ik natuurlijk wel voor mijn eigen carrière kiezen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen