Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Clint Eastwood drukt stempel op filmjaar

Shownieuws

Het werk regisseur Clint Eastwood is dit jaar van grote invloed geweest op de filmwereld. De twee films die hij maakte, zetten de toon voor de toekomst.

Het werk van acteur en regisseur Clint Eastwood is dit jaar van grote invloed geweest op de filmwereld. De twee films die hij maakte, 'Flags of our fathers' en 'Letters from iwo jima' zetten volgens het gezaghebbende American Film Institute (AFI) de toon voor de richting van de film in de komende decennia.

Het filminstituut heeft een lijst samengesteld van de meest invloedrijke film- en televisiemomenten van het afgelopen jaar. Zo wordt ook het overlijden van Robert Altman genoemd. De regisseur maakte films als 'Gosford park' en 'Prêt-à-porter' en wordt bewonderd om het grote aantal genres dat hij aanboorde terwijl hij toch een duidelijk herkenbare stijl hanteerde.

Ook de documentaires 'An inconvenient truth' van presidentskandidaat Al Gore en 'Iraq in fragments' worden als belangrijke bijdragen beschouwd, evenals de opkomst van YouTube en nieuwssites op internet. Andere hoogtepunten zijn het definitieve einde van de videorecorder en de beslissing van de Amerikaanse nieuwszender Fox om een interview met O.J. Simpson niet uit te zenden omdat dat niet ethisch verantwoord zou zijn.

Het AFI presenteert op 12 januari in Los Angeles een almanak met daarin de tien beste films, de beste televisieprogramma's en de acht belangrijkste film- en televisiemomenten van 2006.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen