Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rocky en Fargo in nationaal filmregister VS

Shownieuws

'Rocky' en 'Fargo' behoren tot de 25 films die dit jaar een plaatsje hebben gekregen in het nationale filmregister van de VS. Ze hebben grote culturele waarde.

'Rocky' en 'Fargo' behoren tot de 25 films die dit jaar een plaatsje hebben gekregen in het nationale filmregister van de Verenigde Staten. Deze producties worden van onschatbare waarde geacht voor de Amerikaanse cultuur.

'Rocky' is het eerste deel in de reeks van zes films over bokser Rocky Balboa. De film werd in 1976 onderscheiden met een Oscar voor beste film. 'Fargo', een arthousefilm van de broers Joel en Ethan Coen, viel in 1996 dezelfde eer te beurt.

Het nationale filmregister werd in 1989 in het leven geroepen om films van culturele en historische waarde te behouden en de creativiteit van Amerikaanse filmmakers te benadrukken. In totaal zijn nu 450 films in het register opgenomen.

De films van dit jaar zijn gekozen door James H. Billington van de Library of Congress, één van de grootste en belangrijkste bibliotheken ter wereld in Washington. Hij werd in zijn keuze bijgestaan door medewerkers van de bibliotheek en leden van de National Film Preservation Board.

Andere films die dit jaar zijn verkozen voor het archief zijn onder meer de komedie 'Blazing saddles' (1974), de horrorklassieker 'Halloween' (1978), het experimentele 'Sex, lies and videotapes' (1989), maar ook 'Groundhog day' (1993) met Bill Murray en 'Notorious' (1946) van Alfred Hitchcock.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen