Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ruim 2,5 miljoen voor 3FM-actie tegen landmijnen

Shownieuws

De actie Serious Request van radiozender 3FM heeft 2.648.495 euro opgebracht. Hieronder valt ook het miljoen dat de regering aan de actie heeft toegezegd.

De actie Serious Request van radiozender 3FM heeft 2.648.495 euro opgebracht. Hieronder valt ook het miljoen dat de regering aan de actie heeft toegezegd. Dat werd zondag bekend gemaakt bij het Glazen Huis in Utrecht, waar drie radio-dj's zes dagen hebben gevast voor het goede doel. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga zamelden geld in voor de strijd tegen landmijnen van het Rode Kruis.

Met een appel in de hand kregen de dj's zondag de cheque van ruim 2,5 miljoen euro overhandigd. Het gaat om een voorlopig bedrag, aangezien nog niet alle giften zijn geteld. Gevraagd naar hun ervaringen waren de dj's nog wat overrompeld. "Zoveel mensen, zoveel geld", stamelde Ekdom. "Het was heftig en het ging zo snel. Ik houd van deze gasten."

In Vlaanderen, waar een Belgische variant van de actie werd georganiseerd door de radiozender Studio Brussel, werd ruim een miljoen euro bijeengehaald. Na een vooraf toegezegde verdubbeling door de Vlaamse federale regering, komt de opbrengst neer op 2.419.426 euro. In het totaal ontvangt het Rode Kruis ruim 5 miljoen euro voor de strijd tegen landmijnen en de hulp van de vele slachtoffers van deze wapens.

Beelen, Ekdom en Lantinga draaiden plaatjes in ruil voor een donatie. Daarnaast kon op veilingsite Ebay worden geboden op speciale items zoals de stoelen van Katja Schuurman. Bløf gaf voor vijftig euro per bezoeker een exclusief miniconcert. Claudia de Breij, die vorig jaar in het huis verbleef, ging te voet van Leuven naar Utrecht. Tijdens de wandeling bracht ze meer dan dertigduizend euro bij elkaar.

Op verschillende manieren werd aandacht voor de actie getrokken. Zo logeerden bekende Nederlanders als Tanja Jess, Sophie Hilbrand en Ellemieke Vermolen een nacht in het huis. Premier Jan Peter Balkenende sloot dinsdagochtend persoonlijk de deur van de glazen radiostudio, midden op de Neude, in het centrum van Utrecht.

Sinds 2004 wordt de actie Serious Request georganiseerd door radiozender 3FM. In 2004 werd 916 duizend euro ingezameld voor de nood in Darfur. Vorig jaar ging de opbrengst van ruim twee miljoen euro naar kinderen in Congo.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen