Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Veel vips bij opening school Oprah Winfrey

Shownieuws

Oprah Winfrey heeft dinsdag, onder veel aandacht van vips, een Zuid-Afrikaanse meisjesschool geopend. Aanwezig waren sterren als Spike Lee en Mariah Carey.

(Novum/AP) - Talkshow-koningin Oprah Winfrey heeft dinsdag, onder aandacht van veel vips, een door haar gefinancierde, Zuid-Afrikaanse meisjesschool geopend. Aanwezig waren Amerikaanse sterren als Tina Turner, Spike Lee, Mariah Carey en Sidney Poitier. Winfrey vervulde daarmee een belofte die zij in 2000 deed aan de vroegere president Nelson Mandela, om Zuid-Afrikaanse meisjes uitzicht te bieden op een betere toekomst. De nu 88-jarige Mandela gaf ook acte de présence.

Winfrey zei dat zij er bewust naar had gestreefd de openingsplechtigheid op te luisteren met vips, omdat hun stem in de Verenigde Staten en ver daarbuiten wordt gehoord. Lee noemde de opening 'een grootse start van 2007', Mandela zei dat Winfrey met haar carrière had aangetoond dat het 'met hard werken en studeren mogelijk is armoede en achterstelling te overwinnen.'

De school, een complex van 28 gebouwen op een stuk grond van 21 hectare, is gebouwd in het stadje Henley-on-Klip, ten zuiden van Johannesburg. Het instituut, waarvan de kosten aanvankelijk op 7,5 miljoen euro werden geraamd maar dat inmiddels meer dan dertig miljoen euro heeft gekost, is voor Zuid-Afrikaanse begrippen bijzonder luxe en lijkt meer op een hotel dan een school.

De Oprah Winfrey Leadership Academy start met 152 meisjes in de leeftijd van 11 en 12 jaar, die zijn geselecteerd uit 3500 gegadigden die zich vanuit het hele land hadden aangemeld. Om tot de school te worden toegelaten, moesten de meisjes laten zien dat zij beschikken over leiderschapskwaliteiten en een intelligentietest ondergaan. Bovendien mocht het gezinsinkomen niet hoger zijn dan vijfduizend rand (zeshonderd euro) per maand. Uiteindelijk moet de school plaats bieden aan 450 meisjes.

De 12-jarige Maphefo Leputu uit Soweto is gewend een bed te delen met haar nichtjes en zei overweldigd te zijn door het vooruitzicht op een eigen kamer en badkamer, en de kans een carrière in de advocatuur na te streven. De 13-jarige Lesego Tlhabanyane, die op 4-jarige leeftijd door haar moeder werd verlaten, zei het gevoel te hebben dat zij wordt behandeld als een filmster.

Winfrey hoopt dat het onderwijs de meisjes zal helpen niet in de valkuil te vallen van hiv of aids. Zij herinnerde er ook aan dat zij zelf afkomstig is uit de onderkant van de Amerikaanse samenleving. "Ik was een arm meisje dat opgroeide met haar grootmoeder, en dat, net als zoveel van deze meisjes, geen water en elektriciteit had." Zij is van plan een tweede school, voor meisjes en jongens, te openen in de oostelijke provincie KwaZoeloe-Natal.

Het onderwijs in Zuid-Afrika is over het algemeen niet van een hoog niveau. Veel staatsscholen hebben veel te veel leerlingen en ontbreekt het aan basisvoorzieningen, zoals leerboeken. Van de 1.667.000 kinderen die in 1994 op school werden ingeschreven, was twaalf jaar later twee derde uitgestapt. Slechts vijf procent wist zich te kwalificeren voor universitair onderwijs.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen