Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Randzaken hoeven niet van I.O.S.

Shownieuws

De Nederlandse band I.O.S. wil zich focussen op muziek en niet te veel bezig zijn met van alles daaromheen. "Wij willen eigenlijk alleen maar muziek maken."

De Nederlandse poprockband I.O.S. wil zich focussen op muziek en niet te veel bezig zijn met van alles daaromheen. "Bij de TMF Awards bijvoorbeeld ben je de hele dag dingen aan het doen die niets met muziek hebben te maken, maar wel belangrijk zijn voor je profiel en bekendheid. Daar hebben wij eigenlijk een broertje dood aan", zegt de 32-jarig zanger Joost Marsman. "Dat is misschien ook wel een beetje ons probleem; wij willen eigenlijk alleen maar muziek maken."

Tien jaar geleden scoorde de band, toen nog onder de naam Is Ook Schitterend, een hit met het nummer 'Voltooid verleden tijd'. Na een jarenlange stilte maakte de band dit jaar zijn comeback met de nummers 'Hoe het voelt' en vooral 'Uit de schaduw'. "Het duurde ontzettend lang voordat we weer een hit scoorden. En daar liggen allemaal factoren aan ten grondslag", legt Marsman uit. "Het is een combinatie van toeval en organisatie en misschien niet de juiste liedjes schrijven op het juiste moment."

Voor de band zelf is het nooit stil geweest, vertelt gitarist Sander Rozeboom. "Wij zijn gewoon heel hard doorgegaan. We hebben twee cd's gemaakt in de tussentijd. Het werkt natuurlijk niet super motiverend als daar weinig aandacht voor is, maar wij vinden het gewoon leuk om met elkaar muziek te maken en dat hebben we ook gedaan. We zijn blij dat er altijd nog platenmaatschappijen in ons waren geïnteresseerd."

Marsman vindt dat de band in die tien jaar veel beter is geworden. "Toen we met 'Voltooid verleden tijd' scoorden, waren we net begonnen en nu zijn we toch een redelijk goede band aan het worden. Dat kost gewoon ontzettend veel tijd en veel optreden en veel werken."

De hectiek waarin de band nu is terechtgekomen, heeft de groep niet verrast. "We hebben die achtbaan in 1997 al een keer bereden. We weten hoe het allemaal gaat en ook dat het tijdelijk is", vertelt Rozeboom. "We hebben er wel van geleerd dat je het ijzer moet smeden als het heet is", voegt Marsman daar zakelijk aan toe.

Met die gedachte in het achterhoofd gaf I.O.S. begin deze maand een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Een optreden in deze grote concertzaal was voor de band een droom die uitkwam, vertelt de gitarist. "We hadden een jaar geleden niet gedacht dat we die droom zouden waarmaken. Dat gebeurt nu wel, dus wie weet waar het eindpunt ligt. De kansen komen steeds weer en je moet gewoon kijken wat op dat moment goed voelt en waar je als band staat en wat de volgende uitdaging is. Dat is wel belangrijk, dat je constant de uitdaging erin houdt."

De nieuwste uitdaging is het afmaken van een album, dat volgens de bandleden iets harder wordt dan de fans zijn gewend. "We hebben iets van vijf of zes nummers af en die zijn iets steviger, iets meer upbeat", zegt Rozeboom. "Maar voor hetzelfde geld schrijven we nu zeven ballads, het kan alle kanten op."

Marsman beschrijft het werk van I.O.S. als 'creatieve muziek met een soort van diepgang'. "Ik probeer wel altijd teksten te schrijven die ergens over gaan, die voor een langere tijd beklijven en die bij meerdere mensen een snaar raakt", vertelt hij. "Wij willen gewoon muziek maken, dat is belangrijk voor ons", zegt Rozeboom. "En daarbij dicht bij onszelf blijven."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen