Kies je favoriete radiostation

Dossiers

John Legend zingt over liefde en oorlog

Shownieuws

John Legend staat bekend om zijn romantische nummers, maar schuwt ook zware onderwerpen niet. Volgens hem vermijden teveel artiesten een politieke stellingname.

R&b-zanger John Legend staat bekend om zijn romantische nummers, maar schuwt ook zwaardere onderwerpen niet. Zo gaat het nummer 'Coming home', van zijn tweede en nieuwste album 'Once again', over een soldaat die er naar verlangt weer naar huis terug te keren. Volgens de 27-jarige Legend vermijden teveel artiesten een politieke stellingname. "Het is moeilijk, omdat er zoveel druk is om platen te verkopen en geld te verdienen", vertelt hij.

Idealisme en hits scoren gaan volgens de zanger, die eigenlijk John Stephens heet, best samen. "Ik geloof dat werkelijk getalenteerde artiesten creatief genoeg zijn om op commerciële wijze een boodschap over te brengen." Bekendheid schept volgens Legend ook een zekere verantwoordelijkheid. "Als je iemand kunt helpen of je licht kunt laten schijnen op een probleem, dan moet je dat doen."

Het ontbreekt Legend in ieder geval niet aan ambitie. Zijn artiestennaam is wat voorbarig, geeft de jonge zanger toe. "Maar het is een stimulans om zo goed mogelijk mijn best te doen", zegt hij. "Ik wil mijn naam eer aandoen." De zanger, die toen hij vier was àl begon met het zingen van gospelmuziek, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Zijn debuutalbum 'Get lifted' werd dit jaar voor elf Grammy Awards genomineerd, waarvan hij er drie verzilverde. Hij werkte samen met grootheden als Lauryn Hill, Jay-Z en Mary J. Blige.

Wie denkt dat de soulartiest op zijn lauweren rust, heeft het mis. "Ik wil dit niet slechts voor een paar albums doen. Ik wil een lange carrière hebben en mensen inspireren." Ook zijn er nog genoeg artiesten met wie Legend zou willen samenwerken. "Er zijn al gesprekken geweest met The Neptunes", vertelt de zanger. "En ik zou het fantastisch vinden om een duet te doen met Beyoncé."

Voordat Legend weer de studio induikt om nieuw materiaal op te nemen, is hij vooral op het podium te vinden. "Het geeft een gigantische kick om duizenden mensen te horen gillen", glundert hij. "Dat shot adrenaline is heerlijk." Zondag trad de zanger op in de Heineken Music Hall. Zijn album 'Come again' staat op de achtste plaats in de Nederlandse Album Top 100.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen