Kies je favoriete radiostation

Dossiers

FBI geeft geheime documenten John Lennon vrij

Shownieuws

De FBI heeft op bevel van de rechter geheime documenten vrijgegeven over John Lennon. De tien pagina's zijn ingezien door historicus Jon Wiener.

(Novum/AP) - De FBI heeft op bevel van de rechter geheime documenten vrijgegeven over John Lennon. De tien pagina's zijn ingezien door historicus Jon Wiener, die sinds 25 jaar probeert de stukken in handen te krijgen. In het documenten staan details over de banden die Lennon begin jaren zeventig had met antioorlogsgroeperingen in Londen, vertelt Wiener in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

In 1981 vroeg Wiener voor het eerst om de documenten, enkele maanden nadat hij besloot een boek te schrijven over de moord op de ex-Beatle. Daarna kreeg hij weliswaar een paar stukken tot zijn beschikking, maar lang niet allemaal. De FBI stelde het recht te hebben om de documenten achter te houden omdat ze geheime informatie bevatten. Er moest een rechtszaak aan te pas komen voordat Wiener toestemming kreeg om de papieren in te zien.

Uit de stukken blijkt volgens de onderzoeker hoe nauwlettend de Amerikaanse geheime dienst John Lennon begin jaren zeventig in de gaten hield, maar ook dat hij niet werd beschouwd als een politiek gevaar. Lennon werd in die periode wel geschaduwd toen hij naar New York verhuisde. Ook kwam hij maar moeilijk aan een verblijfsvergunning. Pas toen president Richard Nixon in 1974 aftrad, kreeg hij een zogeheten green card. In december 1980 werd Lennon door een fan vermoord.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen