Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmprijzenregen in de Verenigde Staten

Shownieuws

Zondag werd door drie Amerikaanse organisaties filmprijzen uitgereikt. Deze drukte luidde het prijzenseizoen in, dat eindigt met de Oscaruitreiking in februari.

Filmprijzenregen in de Verenigde Staten

(Novum/AP) - Het regent filmprijzen in Amerika. Zondag bedeelden maar liefst drie organisaties prijzen aan de beste de films van dit jaar. Deze drukte luidde het jaarlijkse prijzenseizoen in, dat eindigt met de Oscaruitreiking eind februari.

Het American Film Institute maakte zondag zijn tien beste films van het jaar bekend. Deze lijst bevat onder meer 'Babel', 'The devil wears Prada', 'Happy feet' en 'Letters from Iwo Jima'. De willekeurig opgestelde ranglijst wordt elk jaar door een panel van filmmakers, critici en deskundigen samengesteld.

De Los Angeles Film Critics Association riep 'Letters from Iwo Jima' van Clint Eastwood uit tot beste film van dit jaar. Vorige week werd die productie al tot beste film van het jaar gekroond door de filmcritici van de National Board of Review.

Eastwood kwam dit jaar met twee films over de strijd tussen Amerika en Japan om het eiland Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste film, 'Flags of our fathers', wordt verteld vanuit het perspectief van Amerikaanse soldaten, in 'Letters from Iwo Jima' wordt het Japanse perspectief weergegeven.

Bij de New York Film Critics Online Awards zijn ze meer onder de indruk van de Britse film 'The Queen'. De film over het leven van de Britse koningin Elizabeth II werd in New York niet alleen gekozen als beste film, ook regisseur Stephen Frears, schrijver Peter Morgan, hoofdrolspeelster Helen Mirren werden onderscheiden. Verder kreeg Michael Sheen een prijs voor beste bijrol.

Met die laatste drie nominaties waren ze het in Los Angeles ook eens. Morgan, Mirren en Sheen werden ook gehuldigd door de Los Angeles Film Critics Association.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen