Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dolly Parton krijgt cultuurprijs voor liedjes

Shownieuws

Dolly Parton, Steven Spielberg, Andrew Lloyd Webber, Zubin Mehta en Smokey Robinson zijn in Washington geëerd voor hun bijdrage aan de Amerikaanse cultuur.

Countryzangeres Dolly Parton is zaterdag geëerd voor haar muzikale bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. Dat meldt persbureau Reuters. Tijdens een diner, waar minister Condoleezza Rice gastvrouw was, werden regisseur Steven Spielberg, musicalgoeroe Andrew Lloyd Webber, dirigent Zubin Mehta en singer/songwriter Smokey Robinson om dezelfde reden in het zonnetje gezet.

Dolly Parton heeft twintig gouden en platina albums in haar bezit. Ze verscheen in vijftien films en won tientallen belangrijke muziekprijzen. Bekende nummers van haar hand zijn 'Jolene' en '9 to 5'. In maart is de 60-jarige zangeres voor het eerst in dertig jaar in Nederland, waar ze een concert geeft in de IJselhallen in Zwolle.

Spielberg is een van de meest invloedrijke filmmakers in Hollywood, met klassiekers als 'ET' en 'Raiders of the lost ark' op zijn naam. Lloyd Webber, van oorsprong een Engelsman, componeerde de muziek voor musicalhits als 'Cats' en 'The phantom of the opera'. Mehta is orkestleider van het New York Philharmonic. Hij is de eerste persoon van Indiase afkomst die de eer krijgt toebedeeld.

Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice vertelde bij de Kennedy Centre Honours in Washington dat ze tijdens haar allereerste afspraakje met een jongen een concert van Smokey Robinson bezocht. Hij maakte naam als leadzanger van The Miracles, met nummers als 'The tracks of my tears' en 'Cruisin''. Ook was hij directeur van platenlabel Motown.

De vijf iconen worden zondag door president Bush ontvangen op het Witte Huis.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen