Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazzpianist Jay 'Hootie' McShann (90) overleden

Shownieuws

De Amerikaanse jazzpianist en bandleider Jay 'Hootie' McShann, in wiens orkest Charlie Parker zijn carrière begon, is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden.

(Novum/AP) - De Amerikaanse jazzpianist en bandleider Jay 'Hootie' McShann, in wiens orkest Charlie Parker zijn carrière begon, is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Met Count Basie was McShann degene die in de jaren dertig van de vorige eeuw het sterk op de blues leunende geluid van de Kansas-jazz bepaalde.

McShann verdiende op 15-jarige leeftijd de kost als muzikant. Hij had zichzelf piano leren spelen door naar de shows van Earl Hines op de radio te luisteren. De samenwerking met altsaxofonist Parker begon in 1937. Het was in het orkest van McShann dat Parker de bijnaam 'Bird' kreeg. Parker maakte ook zijn platendebuut met het orkest van McShann.

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij in het leger diende, kwam de loopbaan van de muzikant op een laag pitje te staan, hoewel hij als comboleider nog wel aan de wieg stond van de carrière van zanger Jimmy Witherspoon. Na jaren voornamelijk in Kansas City te hebben opgetreden begon hij in 1969 weer met toeren, wat hij bleef doen tot hij in de 80 was.

In 2003 speelde hij nog op het North Sea Jazzfestival. In de documentaire Piano Blues die Clint Eastwood in 2003 maakte is een prominente rol voor McShann weggelegd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen