Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De nacht met Henny Vrienten

Shownieuws

Tom Barman en Boudewijn de Groot. Het is maar een greep uit de elf muzikanten die te horen zijn op het nieuwe album van Henny Vrienten, 'Nacht, de soundtrack'.

De nacht met Henny Vrienten

Tom Barman, Solex, Herman Finkers en Boudewijn de Groot. Het is maar een greep uit de elf muzikanten die te horen zijn op het nieuwe album van Henny Vrienten, 'Nacht, de soundtrack'. In pakweg drie uur zongen ze elk een nummer in, waarna de zanger, componist en bassist nog ruim anderhalf jaar aan de muziek sleutelde. "Ik vond het wel een uitdaging dat zoveel mensen in één plaat hun stem legden", zegt Vrienten over het groepsproject.

Een van de meest fanatieke mensen die aan het album meewerkte was Tom Barman, zanger van de veelgeprezen Belgische band dEUS. "Na het inzingen kwam hij nog vijf keer met de trein uit Antwerpen naar Amsterdam. Hij is totaal bezeten van muziek en daarom is hij ook zo goed in wat hij doet." Ook over de inbreng van Pieter Bots, zanger van de Nederlandse reggaeband Beef, is de voormalige voorman van Doe Maar te spreken. "Reggae zal altijd mijn ding blijven. Door Pieter kwam er een soort nostalgie los. Een prima gevoel."

Ook Jan Rot, Def P. en Thé Lau zijn op het album te horen. Ook minder gevestigde namen werkten mee. Zo verzamelde stemkunstenaar Tom America samples in een flat in Tilburg-Noord. "Hij belde aan met een recordertje en vroeg of mensen iets over de nacht konden vertellen", vertelt Vrienten. "En trof toen mensen met prachtige accenten en muzikale stemmen. Dat was inhoudelijk wel de grootste verrassing En het meest experimentele stuk."

'Nacht, de soundtrack' bevat één tempo: zeventig beats per minuut, wat ongeveer de hartslag is van iemand die slaapt. Daardoor is het album volgens Vrienten 'betrouwbaar' geworden. "Je hoeft niet ineens iets anders op te zetten om in dezelfde sfeer te blijven. Deze plaat bevat één gemoedstoestand. Een die is heel erg relaxed."

Het album ligt inmiddels in de winkels.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen