Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Franse cineast Francis Girod overleden

Shownieuws

De Franse filmregisseur en scenarioschrijver Francis Girod is zondagochtend overleden. De cineast stierf aan een hartaanval in een hotel in Bordeaux.

(Novum/AP) - De Franse filmregisseur en scenarioschrijver Francis Girod is zondagochtend overleden. De cineast stierf aan een hartaanval in een hotel in Bordeaux, waar hij bezig was met de opnamen voor een televisiefilm. Girod was 62.

President Jacques Chirac prees het werk van Girod, 'waarin scherpzinnigheid en ironie hand in hand gingen met gevoeligheid, emotie en een zekere woestheid'. Premier Dominique de Villepin zei dat Girod 'sommige van de beste rollen in de Franse cinema aan de beste acteurs' gaf.

Na in de jaren zestig korte tijd werkzaam te zijn geweest als omroepjournalist, leerde Girod aan de zijde van regisseur Jean-Pierre Mocky en Roger Vadim het filmvak kennen. In 1974 debuteerde hij met 'Le trio infernal', met Michel Piccoli en Romy Schneider. Schneider speelde ook weer in 'La banquière' (1980). Andere topacteurs die in zijn films optraden waren Gérard Depardieu ('René la canne', 1975), Claude Brasseur ('L'état sauvage', 1978) en Catherine Deneuve en Jean-Louis Trintignant in 'Le bon plaisir' (1985). Zijn laatste film, 'Un ami parfait', over een journalist met geheugenverlies, kwam uit in april.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen