Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Decleir wint prijs met 'Off screen' in Noord-Korea

Shownieuws

Acteur Jan Decleir is in Noord-Korea in de prijzen gevallen. Op het negende Pyongyang Film Festival kreeg de Belg een prijs voor zijn rol in 'Off screen'.

Acteur Jan Decleir is bij een filmfestival in Noord-Korea in de prijzen gevallen. De 60-jarige Belg won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in de Nederlands-Belgische speelfilm 'Off screen'. Decleir werd geprezen om zijn 'vakmanschap' en het 'naturel' waarmee hij zijn personage tot leven bracht. Dat meldt de Nederlandse productiemaatschappij van de film, Rinkel Film & TV Productions, maandag.

De producenten van de film zijn trots. Het deert hen niet dat het communistische Noord-Korea internationaal wordt geboycot, zegt een woordvoerder." Het is mooi dat 'Off screen' verschillende nationaliteiten en culturen aanspreekt. En het is een prestatie dat een Nederlandse film het in zo'n land zo goed doet." Het filmfestival in Pyongyang, dat bestaat sinds 1987, heeft als doel mensen over de hele wereld bij elkaar te brengen.

De film van Pieter Kuijpers is gebaseerd op de gijzeling in de Amsterdamse Rembrandttoren in maart 2002. De gijzelnemer, gespeeld door Decleir, protesteert met zijn actie tegen de breedbeeldtelevisie van Philips. Hij denkt dat de zwarte balken in zijn breedbeeldtelevisie verborgen codes bevatten. De man schiet zichzelf door het hoofd, als blijkt dat Philips in het naastgelegen gebouw is gevestigd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen