Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Journalist Stegeman krijgt tik op de vingers

Shownieuws

Alberto Stegeman is op de vingers getikt door de Raad voor de Journalistiek. Undercover in Nederland hield geen rekening met de privacy van een messenverkoper.

Alberto Stegeman is op de vingers getikt door de Raad voor de Journalistiek. De onafhankelijke instelling voor burgers die klachten hebben over journalistieke activiteiten vindt dat Stegeman inbreuk heeft gemaakt op de privacy van een door hem anoniem geïnterviewde man.

Op 28 februari ging Stegeman in het SBS-programma Undercover in Nederland onder valse naam op zoek naar verboden wapens in Nederland. Zo stuitte de programmamaker op een man die handelt in verboden messen. De man wordt in het programma onherkenbaar gemaakt en ook zijn naam wordt niet gebruikt. Wel is zijn werkgever genoemd, een dienst van het ministerie van Justitie, en is zijn kantoor in beeld gebracht, inclusief zijn trouwfoto. Na de uitzending diende de man een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek.

De instantie oordeelde donderdag dat Stegeman onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van klager. "Er is sprake van een inbreuk op zijn privacy die verder gaat dan in het kader van de berichtgeving noodzakelijk was." Bovendien heeft Stegeman de klager niet om een weerwoord gevraagd. "Heimelijk verzameld materiaal kan immers voor verschillende interpretaties vatbaar zijn."

De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen. Wel kan een uitspraak worden gebruikt bij juridische stappen, bijvoorbeeld om een eis tot schadevergoeding kracht bij te zetten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen